Beste slimme thermostaat 2024

Met een slimme thermostaat kun jij honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening! In dit artikel leggen we uit wat een slimme thermostaat is en welke functies deze hebben. Wat zijn de voordelen en nadelen? En waar moet je op letten bij het kopen van een slimme thermostaat. Heb je een vraag hierover? Lees de meest gestelde vragen onderaan dit artikel of stel je eigen vraag in de comments.
beste slimme thermostaat - Google Nest

Een selectie van de best verkochte slimme thermostaten

Voordat we dieper ingaan op de verschillende soorten slimme thermostaten en de werking ervan, zetten we de beschikbare varianten hieronder voor je op een rij. Verderop in het artikel lichten we alle favoriete slimme thermostaten meer uitgebreid toe, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken!

3x beste slimme thermostaat: onze aanraders uitgelicht

Van bovenstaande lijst lichten we graag onze 3 favoriete slimme thermostaten uit. Deze zijn geselecteerd op basis van het uiterlijk, de prijs/kwaliteit verhouding en reviews van andere klanten. Lees alle beknopte informatie in de lijst hieronder of klik door naar jouw favoriete aanbieder van het product.
beste slimme thermostaat - Honeywell T6

Functies Honeywell Lyric T6
Verderop in het artikel gaan we dieper in op de functies van een slimme thermostaat en lichten we toe wat deze precies kunnen. Hieronder vind je een opsomming van de functies waarover deze slimme thermostaat Lyric T6 van Honeywell beschikt:
– Zelflerende thermostaat
– Inclusief ketelmodule
– Bedrade koppeling met CV
– Geofencing
– Ondersteunt Apple HomeKit en Siri
– Smartphone bediening
– Weekschema’s instellen
– Verlicht touchscreen
– Modulerend OpenTherm

Reviews Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers van deze thermostaat.

Harry
1 oktober 2022
Lees verder
Leuke, stijlvolle, betaalbare thermostaat!
van Dam
19 februari 2021
Lees verder
Klein, strak ontworpen en duidelijk apparaat. Doet wat het moet doen. Makkelijk te installeren. Via telefoon ideaal in te stellen.
Vorige
Volgende
beste slimme thermostaat - Google Nest

Functies Google Nest Learning Slimme Thermostaat
Verderop in het artikel gaan we dieper in op de functies van een slimme thermostaat en lichten we toe wat deze precies kunnen. Hieronder vind je een opsomming van de functies waarover deze slimme thermostaat over beschikt:
– Zelflerend
– Auto schema
– Auto Afwezig
– OpenTherm Modulatie
– Smartphone bediening
– Nest Heat Link
– Kan draadloos 

Reviews Google Nest Slimme Thermostaat
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers van deze thermostaat.

Wolf2
20 februari 2021
Lees verder
Goed en degelijk. Makkelijk in gebruik. Stevig product en mooi design.
ArendZ
19 maart 2019
Lees verder
De Nest doet zijn werk goed en ziet er mooi uit qua vormgeving. Makkelijk te installeren op onze Nefit ketel met hulp van het internet.
Vorige
Volgende
beste slimme thermostaat - Bosch EasyControl

Functies Bosch EasyControl Slimme Thermostaat.
Verderop in het artikel gaan we dieper in op de functies van een slimme thermostaat en lichten we toe wat deze precies kunnen. Hieronder vind je een opsomming van de functies waarover deze slimme thermostaat EasyControl van Bosch over beschikt:
– Smartphone bediening
– Aanwezigheidsdetectie
– Inzage in verbruik
– Klokprogramma
– Zoneregeling
– OpenTherm Modulatie

Reviews Bosch EasyControl
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers van deze thermostaat.

Martine O
15 september 2021
Lees verder
Gemakkelijk geïnstalleerd. Ik vind dit echt ideaal. Gecombineerd met zeven smart thermostaatknoppen. Geïnstalleerd en met de app verbonden binnen een half uurtje.
Sjeng E
7 december 2021
Lees verder
Heldere bediening. Doet wat het moet doen. Ziet er fraai uit en makkelijk in te stellen via je mobiel.
Vorige
Volgende

Welke functies heeft de beste slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat helpt om je huis energiezuinig te verwarmen. Waar je bij gewone thermostaten enkel een aan/uit functie hebt, waarmee je het aantal graden in huis kunt reguleren, kan een slimme thermostaat veel meer dan dat! Zo heeft een slimme thermostaat verschillende handige functies om de warmte in huis makkelijk te regelen.

Lees hier welke functies een slimme thermostaat allemaal heeft, waardoor jij energie en kosten bespaart.

1. Functie: bediening met smartphone

Veel slimme thermostaten kun je op afstand bedienen met een smartphone. Je kunt hem dan niet alleen aan- of uitschakelen, maar ook verschillende temperaturen instellen. Handig als je hem bent vergeten uit te schakelen of als je je huis al warm wilt hebben voor je thuis komt. Je kunt met de apps dus gewoon vanaf de bank je temperatuur regelen. Vaak kun je ook via de app schema’s instellen welke aansluiten bij je werk- en slaapritme.

2. Functie: zelfprogrammering

Een zelfprogrammerende thermostaat leert wanneer je van huis bent of slaapt. Hij schakelt dan de verwarming uit, zodat je woning niet onnodig verwarmt wordt. Binnen de eerste week heeft je thermostaat je ritme door en zet deze zelfstandig voort. Deze functie is vooral handig voor mensen met een regelmatig werk- en slaapritme, welke niet of nauwelijks wijzigt. Hij houdt vooral rekening met vaste patronen als slapen en werken. Ga je in het weekend een dagje weg of ‘s avonds de deur uit? Dan moet je in de meeste gevallen de thermostaat zelf nog even uitschakelen.

3. Functie: kamer regeling

Het is vaak onnodig om je hele woning te verwarmen. Zeker, wanneer je vooral in een ruimte als de woonkamer te vinden bent. Dan hoeft het op de slaapkamers of op zolder niet warm te zijn. Een slimme thermostaat in combinatie met een slimme radiatorknop zorgt voor een verwarmingsregeling per kamer.

Deze slimme radiatorknoppen hebben een ingebouwde temperatuurmeter en afstandsbediening en plaats je in alle kamers waar je de verwarming ‘slim’ wilt regelen. Je stelt vervolgens via de slimme thermostaat in wat de gewenste temperatuur is voor iedere afzonderlijke ruimte in huis. Naast kamers kun je vaak ook zones instellen waarbij verschillende kamers “geschakeld” zijn.

4. Functie: (niet) thuis detectie

Sommige slimme thermostaten kunnen met bewegingssensoren of via een bluetooth verbinding op je telefoon waarnemen of je thuis bent. Zo hoef je zelf niet meer de verwarming aan- of uit te schakelen en gaat deze automatisch uit wanneer je hem bent vergeten uit te schakelen. Als de sensor een tijd lang geen beweging opmerkt in de kamer gaat de temperatuur automatisch omlaag. Dit gebeurt niet al na enkele minuten, maar na een uur geen detectie. Zo blijft de verwarming aan, ook als je even snel een was ophangt of naar het toilet gaat. Stel je deze in met behulp van een bluetooth verbinding? Dan gaat de verwarming automatisch uit wanneer je telefoon niet in huis is. Dit is ook zo bij de Tado Thermostaat

Het nadeel hiervan kan zijn dat je telefoon meer batterij verbruikt en dus minder lang mee gaat. Daarbij moeten alle bewoners de app installeren, om te voorkomen dat de verwarming uitschakelt wanneer er slechts 1 iemand van huis is.

5. Functie: inzicht in verbruik

Een van de meest fijne functies van een slimme thermostaat is toch wel het inzicht in je energie- en gasverbruik. Hierdoor kun je vaak tot op de dag of zelfs het uur zien wat je verbruikt hebt. Deze inzichten maken het besparen een stuk makkelijker en leuker. Je ziet namelijk direct resultaat van je acties. Zo kun je precies zien hoeveel je op een dag verbruikt als je bewust een wasje minder draait of iets langer je vaat opspaart voor de vaatwasser.

Sommige slimme thermostaten maken een schatting van je verbruik, waar anderen de gas- en energiestanden direct vanuit je meterkast afleest. Deze laatste is natuurlijk de meest nauwkeurige manier.

6. Functie: zelflerend opwarmen

Met deze functie onthoudt de slimme thermostaat hoe lang het duurt voor een ruimte is opgewarmt. Anders dan de zelfprogrammerende functie leert hij dus niet jouw dagritme, maar leert de ‘zelflerend opwarmen functie’ hoe lang je ketel nodig heeft om de gewenste temperatuur te bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld hebt ingesteld dat het om 18:00 19 graden moet zijn, zorgt de slimme thermostaat ervoor dat die temperatuur om 18:00 ook daadwerkelijk is bereikt.

Hij bekijkt iedere dag opnieuw hoe lang het heeft geduurd om de gewenste temperatuur te bereiken en past zich daarop aan. Zo begint hij in de lente later met opwarmen dan in de winter, wat natuurlijk weer extra stookkosten bespaard.

7. Functie: modulerend stoken

De functie modulerend stoken zorgt ervoor dat de CV ketel op slechts enkele standen kan stoken. Dit zorgt voor minder temperatuurschommelingen en is zuiniger. Als er minder warmte nodig is, stookt de ketel hierdoor minder hard. Dit voorkomt dat je radiatoren niet van koud naar heel heet gaan en weer naar koud. Voor deze functie moet je wel een moderne CV ketel hebben welke kan ‘praten’ met je slimme thermostaat. Dit noemen ze ook wel het OpenTherm communicatieprotocol.

Welke functies raden we aan?

Alle bovenstaande functies zijn natuurlijk bedoeld om kosten te besparen. Maar ze zijn natuurlijk niet allemaal perse nodig. Volgens milieucentraal bespaar je al zo’n 3 procent op je verwarmingskosten met de volgende twee functies:

Zelflerend opwarmen: de thermostaat leert om je woning zo efficient mogelijk op te warmen

Modulerend stoken: de ketel stookt hierdoor veel minder hard en verwarmt je woning zuiniger.

Slimme Thermostaat

Voordelen slimme thermostaat

Zoals je begrijpt zitten er ontzettend veel voordelen aan een slimme thermostaat. We hebben deze puntsgewijs onder elkaar gezet:

– energie besparen
– geld besparen
– minder CO2 uitstoot

Nadelen slimme thermostaat

Bij voordelen horen ook nadelen. Toch kunnen we niet ontzettend veel nadelen vinden bij met het aanschaffen van een slimme thermostaat. Toch moet je rekening houden met het volgende: een slimme thermostaat hoeft niet energiebesparend te zijn.

Je hebt met alle functies van een slimme thermostaat natuurlijk verschillende middelen om energie te besparen. Maar je moet hier zelf goed mee omgaan om ook daadwerkelijk energie te besparen.

Neem het ‘zelflerend opwarmen’. Wanneer je doordeweeks altijd om 18:00 thuis komt, zal de verwarming op dat moment aanstaan. Maar ben jij een dag later thuis? Dan staat de verwarming al om 18:00 voor niets aan. Je bent dus zelf nog altijd verantwoordelijk voor het juiste gebruik en verbruik.

Bespaar geld met de beste slimme thermostaat!

Je kunt dus jaarlijks veel geld besparen met een slimme thermostraat. De naam zegt het al. Je kunt hiermee veel slimmer omgaan met het verwarmen van je woning, waardoor je niet onnodige stookkosten maakt. Dit is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee!

Geen warmteverspilling
Dankzij de handige functies op een slimme thermostaat voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat en ga je verspilling tegen.

Minder stookkosten
Omdat een slimme thermostaat ervoor zorgt dat je op de juiste momenten je woning verwarmt, maak je automatisch minder stookkosten. Dit scheelt weer op je jaarrekening.

Hier moet jij op letten bij het kopen van een slimme thermostaat

Zoals je in het artikel al hebt kunnen lezen zijn er verschillende functies mogelijk bij slimme thermostaten. Het is dus vooral belangrijk dat je kijkt waar jouw behoefte en ritme ligt.

1. Dag- en nachtritme

Werk je volgens een normaal 9 to 5 ritme en slaap je in de nacht, dan is een slimme thermostaat met timerfunctie of zelfprogrammering handig. 

Maar heb je een wisselend werk- en slaapritme? Dan is het juist handig om een slimme thermostaat aan te schaffen welke je op afstand kunt bedienen.

2. Kosten

Slimme thermostaten zijn er in verschillende uitvoeringen en dus ook verschillende prijzen. Gemiddeld kost een slimme thermometer tussen de 180 en 300 euro.

Dit hangt voornamelijk af van de functies waar de thermostaat over beschikt en het merk waar deze van is.

3. Draad(loos)

Een ander punt waar je op moet letten bij het aanschaffen van een slimme thermostaat is het feit of je deze met of zonder draad wilt.

Dit heeft onder andere te maken met de plaats waar je deze wilt hangen of wegleggen. 

Kan een slimme thermostaat op iedere ketel?

In principe kan een slimme thermostaat op iedere CV ketel worden aangesloten. Het kan wel zo zijn dat bepaalde functies van een moderne thermostaat niet (optimaal) werken met een een oudere CV ketel. Zo heb je voor de functie ‘modulerend stoken’ een OpenTherm connectie nodig welke werkt tussen de CV ketel en slimme thermostaat. Deze functie zal niet werken bij een oude ketel.

Slimme thermostaat met CV of stadsverwarming

Bijna alle huizen worden verwarmd door middel van een CV ketel. Dit is een ketel die in iedere woning staat om het betreffende huis te verwarmen. Toch zijn er steeds meer huizen en appartementen die worden verwarmd door middel van stadsverwarming.

Stadsverwarming
Bij stadsverwarming wordt er gebruik gemaakt van warmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. Deze warmte gaat via een ondergronds leidingstelsel naar je woning en is een duuraam alternatief voor CV ketels op gas. Deze stadsverwarming wordt geleverd door je energie- en gasleverancier, waar je maandelijks een vast bedrag voor betaald.

Slimme thermostaten kunnen zowel een CV ketel als stadsverwarming aansturen. Toch zal de besparing vooral veel plaatsvinden wanneer je een CV ketel in huis hebt, omdat er een vast bedrag per maand wordt betaald voor de aansluiting op stadsverwarming.

Eén reactie

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over slimme thermostaten! Ik zou er zelf ook graag een willen aanschaffen. Hopelijk kan ik op deze manier besparen op mijn gasverbruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.