Zelf zonnepanelen plaatsen in 7 stappen.

Zonnepanelen zijn dé uitkomst om je hoge energierekening te verlagen. En met de historisch hoge energieprijzen heb je de investering zo terug verdient. Zo wek je gratis je eigen groene energie op en ben je niet meer afhankelijk van je energieleverancier. Echter is de vraag naar zonnepanelen zo toegenomen, dat de wachttijd op installateurs lang is. Maar wist je dat je ook aan de slag kunt met zelf zonnepanelen plaatsen? Welke risico’s heeft dit? Welke materialen heb je nodig? En welke stappen moet je doorlopen? Lees hier alles om goed voorbereid te werk te gaan.

zelf zonnepanelen plaatsen

kun je zelf zonnepanelen plaatsen?

Officieel zijn er geen richtlijnen voor installateurs om zonnepanelen te plaatsen. Een diploma, certificaat of opleiding is dus niet verplicht om deze installatie uit te voeren. Om die reden kun je dus ook zelf aan de slag met zelf zonnepanelen plaatsen. Het is echter wel handig dat je precies weet wat je doet én dat het veilig gebeurd. Je wilt immers geen ongelukken of niet werkende zonnepanelen. Lees verder hoe jij zelf zonnepanelen kunt plaatsen in 7 stappen.

voordelen van het zelf plaatsen

Uiteraard is het fijn als jouw zonnepanelen worden geleverd en geïnstalleerd door een erkend bedrijf. Zo weet je precies dat je panelen goed werkend zijn. Maar er zitten ook zeker voordelen aan het zelf plaatsen van panelen. We hebben deze voor je op een rij gezet:

1. Geen wachttijd: Op dit moment is de wachttijd voor de installatie van zonnepanelen ongeveer 4 maanden. Dit komt door de toenemende populariteit van zonnepanelen, mede door de stijgende energieprijzen.

2. Alleen materiaalkosten: Je betaalt enkel voor de panelen en toebehoren en bespaart dus op het uurloon van een installateur. Dit kan je al snel honderden euro’s schelen.

nadelen en risico's

Wanneer je zelf aan de slag gaat bespaar je jezelf dus tijd én geld. Maar er zitten ook nadelen aan het zelf plaatsen. Hieronder enkele nadelen en risico’s opgesomd:

1. Geen garantie: Mocht er iets misgaan tijdens het installeren van je panelen, waardoor deze defect of beschadigd raken, heb je geen garantie meer. Of bijvoorbeeld wanneer de panelen door een storm los komen. Gebeurt dit wanneer een erkende installateur deze heeft geplaatst, dan valt dit onder de garantie.

2. Optimale werking: Een erkende installateur gaat pas weg wanneer de panelen hun werk doen. Wanneer je zelf je panelen plaatst is het natuurlijk de vraag of deze wel optimaal werken en je het maximale uit je panelen haalt.

welke panelen kun je zelf plaatsen?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit is ook zeker zo bij het installeren van zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen bij een bedrijf koopt én laat installeren, nemen zij deze voor je mee en gaat hier een compleet traject aan vooraf. Een adviseur kijkt samen met jou naar de wensen en stelt een offerte op met een voorstel van het type zonnepaneel dat bij jouw wensen aansluit. Maar wat als je het zelf gaat doen? Wanneer je zelf zonnepanelen gaat plaatsen kun je kiezen uit reguliere zonnepanelen óf kun je zonnepanelen met stekker kopen.

reguliere zonnepanelen

Wanneer je een schuin dak hebt, kies voor reguliere zonnepanelen. Deze worden bevestigd op een draagconstructie, zodat deze veilig en stevig op je dak blijven liggen. Vervolgens plaats je de panelen én leg je de bekabeling door je huis.

zonnepanelen met stekker

Heb je een plat dak, bijvoorbeeld op je schuur of aanbouw? Dan kun je naast reguliere panelen ook zonnepanelen met stekker kopen. Bij deze ‘plug & play’ zonnepanelen stop je de stekker in een gewoon stopcontact en begin je direct met opwekken. Hier is geen constructie of bekabeling voor nodig en heb je eenvoudig binnen enkele uren klaar.

Stappenplan zelf zonnepanelen plaatsen

Kies je voor reguliere zonnepanelen op je schuine dak? Bekijk dan hieronder welke stappen je moet doorlopen om zelf zonnepanelen te plaatsen. Heb je een plat dak? Lees dan hoe je binnen enkele minuten je zonnepanelen met stekker aansluit.

Stap 1: dak inspectie

Bij de eerste stap ga je kijken naar de constructie en conditie van je dak. Je inspecteert of deze stevig is en het gewicht van zonnepanelen kan dragen. Let hierbij op losliggende dakpannen, houtrot in je dak en de staat van je dak.

Stap 2: legplan uittekenen

Wanneer je hebt geconstateerd dat je dak stevig genoeg is voor het plaatsen van zonnepanelen ga je aan de slag met het berekenen en uittekenen van je zonnepanelen. Eerst ga je na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit doe je door te kijken naar je jaarlijkse verbruik en de ligging van je dak. Valt er voortdurend zon op of wordt deze belemmerd door omliggende gebouwen of bomen? Tijdens dit proces kun je je ook alvast oriënteren op het vermogen van zonnepanelen. Afhankelijk hiervan weet je hoeveel je er nodig hebt om je verbruik te dekken.

Wanneer je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kun je deze uittekenen op je dak. Je houdt hierbij rekening met de grootte van je dak, de ligging van ramen of dakkapellen en de hellingsgraad. Maak hierbij gebruik van de bouwtekeningen van je woning. Heb je deze niet, dan kun je deze in de meeste gevallen opvragen bij de gemeente.

Stap 3: benodigdheden bestellen

Nu je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kun je door naar het bestellen van de juiste materialen. Naast zonnepanelen zul je namelijk ook een draagconstructie, omvormer en bekabeling nodig hebben.

Stap 4: draagconstructie monteren

Wanneer je alle benodigde materialen in huis hebt en het is goed weer buiten kun je het dak op. Hou je gemaakte legplan bij de hand zodat je precies weet waar je panelen komen te liggen. Zonnepanelen komen te liggen op een draagconstructie. Hiervoor bevestig je eerst dakhaken, waar je de rails monteert.

Heb je een plat dak, op bijvoorbeeld een uitbouw of schuur? Dan moet je rekening houden met het verzwaren van je constructie. Plaats ballast als bijvoorbeeld zand, bakken water of grind om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen niet kunnen omwaaien of wegwaaien bij een storm.

Stap 5: zonnepanelen plaatsen

Wanneer de draagconstructie stevig op je dak ligt, kun je je zonnepanelen gaan bevestigen aan de rails. Draag hierbij handschoenen om de zonnecellen op de bovenzijde van de panelen niet te beschadigen. Wanneer je je panelen hebt gelegd, klem je deze vast met de daarvoor bedoelde eindklemmen. Koppel vervolgens de kabels van de zonnepanelen aan elkaar, zodat de opgewekte energie door de panelen kan lopen. Herhaal deze stap tot je alle zonnepanelen hebt gelegd.

Stap 6: bekabeling installeren

Nu je zonnepanelen geplaatst zijn is het van belang om een bekabeling te leggen van je dak naar de plaats waar je omvormer komt te hangen. Via deze bekabeling zal je opgewekte zonne-energie naar je omvormer stromen, om vervolgens naar je apparatuur of meterkast te gaan. Je plaatst DC-kabels van je dak richting de omvormer, bijvoorbeeld via de dakdoorvoer of middels een boorgat in de muur. Deze trek je door richting de omvormer. De DC-kabel plaats je van de omvormer naar het eerste paneel in de reeks. En van de laatste paneel in de reeks weer naar de omvormer.

Let op: aan elke kabel moet 1 mannetje en 1 vrouwtje worden gemonteerd. Zorg dat alle kabels voorzien zijn van een van deze connectoren voordat je ze koppelt aan een zonnepaneel. Gebruik een MC4 tang om deze te monteren.

Stap 7: omvormer plaatsen

De laatste stap is het monteren van de omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom, opgewekt door je zonnepanelen, om in wisselstroom. Deze laatste gebruiken wij voor de werking van onze apparaten. De omvormer zorgt er dus voor dat je opgewekte zonne-energie direct gebruikt kan worden door bijvoorbeeld je wasmachine of dat deze wordt teruggeleverd aan je energieleverancier.

Plaats de omvormer op een droge, goed geventileerde ruimte. Hang deze op volgens de bijgeleverde handleiding. Je sluit de DC-kabels aan, welke vanuit je dak en zonnepanelen komen en plaatst een AC-kabel van de omvormer naar je meterkast.

Nu je alle stappen hebt doorlopen, ben je klaar om gratis groene energie op te wekken!
zelf zonnepanelen plaatsen

Wat heb je nodig om zelf zonnepanelen te plaatsen?

Zoals je in het stappenplan kunt lezen, heb je behoorlijk wat materialen nodig om zelf zonnepanelen te plaatsen. We hebben alles voor je op een rijtje gezet:

– Draagconstructie (inclusief dakhaken en rails)
– Zonnepanelen
– Omvormer
– Bekabeling
– Bevestigingsmaterialen
– Ladder of steiger
– Valbeveiliging en helm
– Gereedschap als een boormachine, schroeven, MC4 tang e.d.

Aandachtspunten

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen? Ga je zelf aan de slag met zonnepanelen? Neem dan onderstaande aandachtspunten mee bij het plaatsen van de panelen:

vergunning

normaal gesproken is er geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Is je woning een momument of staat deze in een beschermd dorps- of stadsgezicht, dan is het raadzaam om te achterhalen of je een vergunning nodig hebt.

afstand nok en dakranden

Let bij het monteren van de constructie op dat je een goede afstand bewaard. Zo blijf je bij een schuin dak het beste 20 cm uit de nok en dakranden.

afstand nok en dakranden

zorg ervoor dat er voldoende ruimte onder de zonnepanelen zit. Zo voorkom je dat ze te warm worden. Dit bevordert de afvoer van stroom, waardoor je panelen meer opleveren.

2 dagen tijd

Hou rekening met ongeveer 2 dagen. Zo kun je bij eventuele tegenslagen of onverhoopt slecht weer de volgende dag weer rustig verder. Kies een weekend of midweek waarbij geen regen of harde windstoten voorspeld zijn.

richting van de panelen

plaats de zonnepanelen bij voorkeur op het dak richting het zuiden. Hier heeft je dak de meeste zonuren en zo haal je maximale uit je zonnepanelen.

verankerde draagcontructie

zorg ervoor dat de draagconstructie goed verankerd is op je dak. Zo blijven je zonnepanelen veilig liggen bij slechte weersomstandigheden als storm en wind. 

aanmelden panelen

meld je zonnepanelen vóór de plaatsing aan bij www.energieleveren.nl. Wanneer deze zijn aangemeld, controleert de netbeheerder of je meter draait. Dit is ook nodig om gebruik te maken van de salderingsregeling. Zonder deze aanmelding kun je je teveel opgewekte stroom niet terugleveren aan je energieleverancier.

kosten bij het zelf plaatsen

Een voordeel van het zelf plaatsen en installeren van panelen is dat je enkel kosten maakt voor de aanschaf en materialen.

Let op: de echte en uiteindelijke kosten hangen uiteraard af van de keuze voor specifieke merken, de schaarste op de markt en de hoeveelheid panelen dat je nodig hebt.

zonnepanelen €800 per paneel
omvormer €1.200 – €1.500

deze prijzen zijn gemiddeld en kunnen variëren

Conclusie: zonnepanelen met stekker je investering waard?

Het zelf plaatsen van je zonnepanelen is absoluut een uitkomst om tijd en kosten te besparen. Het is echter een complexe en moeilijke klus, welke zeker niet voor alle doe-het-zelf-klussers is weggelegd. Het neemt de nodige risico’s met zich mee, waar je rekening mee moet houden.

Geen enkele klusser is hetzelfde. De een heeft meer ervaring met klussen algemeen dan de ander. Toch is het plaatsen van reguliere zonnepanelen geen eenvoudige klus. Zoals je hebt kunnen lezen in het bovenstaande stappenplan, is er veel voorbereiding en kennis nodig om de juiste materialen aan te schaffen én het legplan te maken. Ben je een ervaren klusser, zal het zelf plaatsen van zonnepanelen geen probleem vormen. Ben je een beginnende klusser of heb je geen tot weinig ervaring? Dan is het niet aan te raden aan deze klus te beginnen zonder hulp.

Er is uiteraard een verschil tussen reguliere panelen en zonnepanelen met stekker. Deze laatste zijn zeker geschikt om zelf te plaatsen, mits je uiteraard een plat dak hebt om deze op te plaatsen. Dan is het klusje zo geklaard en kun je direct beginnen met het opwekken van je gratis zonne-energie.

Vraag Offerte aan

plaatsing door een professional

Toch liever een installatie door een erkende én opgeleide installateur? Dan ben je verzekerd van een goede installatie voor het maximale rendement van je zonnepanelen.

vraag een gratis offerte aan

binnen 24 uur in je mailbox!

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? En hoeveel dit gaat kosten? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan en kom binnen 24 uur te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel je dit gaat opleveren én wat je verwachte investering is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.