Stopt salderingsregeling zonnepanelen in 2025?

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen, wek je je eigen groene energie op. Je kunt deze energie direct gebruiken voor je apparatuur, maar ook terug ‘verkopen’ aan je energieleverancier op het moment dat je het zelf niet verbruikt. Dit noemen we salderen. Maar hoe werkt dit precies? En stopt de salderingsregeling zonnepanelen op korte termijn?

salderingsregeling zonnepanelen
verkoop je eigen opgewekte energie

en ontvang geld terug met salderingsregeling zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen, wek je je eigen groene energie op. Je kunt deze energie direct gebruiken voor je apparatuur, maar ook terug ‘verkopen’ aan je energieleverancier op het moment dat je het zelf niet verbruikt. Dit noemen we salderen. Maar hoe werkt dit precies?

Wanneer de zon schijnt, kunnen je apparaten die zonne-energie meteen gebruiken. Bijvoorbeeld als je de wasmachine aanzet tijdens zonnige uren. Is er te weinig zon dan haal je de energie die je nodig hebt voor de wasmachine uit het energienet (van je energieleverancier). Maar is het een zonnige dag en ben je niet thuis? Dan zorgt de omvormer ervoor dat deze zonne-energie terug naar het energienet gaat.

hoge energieprijzen, betekent gelukkig ook een hoge saldering

Deze stroom ‘verkoop’ je voor hetzelfde tarief terug aan je leverancier als het tarief dat je betaalt voor stroom. Op dit moment is dat maar liefst 59 cent per kWh (kilowattuur), inclusief alle belastingen. Aan het einde van het jaar bekijkt je energieleverancier hoeveel energie je hebt afgenomen van het energienet én hoeveel energie je hebt teruggegeven. Deze worden vervolgens met elkaar verrekend door deze van elkaar af te trekken. Dit heet salderen.

Rekenvoorbeeld:
Je zonnepanelen leveren in totaal 2000 kWh op in 1 jaar. In hetzelfde jaar verbruik je 3000 kWh. Op je energierekening staat aan het einde van het jaar een nog te betalen bedrag voor 1000 kWh. Dit is je verbruikte 3000 kWh minus het opgeleverde 2000 kWh

meld je aan vóór je start met energie opwekken

zonder aanmelden, niet salderen

Wil je van de salderingsregeling gebruik maken, moet je je zonnepanelen aanmelden. Dit doe je vóór dat je zonnepanelen energie gaan opwekken via www.energieleveren.nl

Verkoop jouw energie en ontvang een terugleververgoeding

Er geldt wel een maximum dat je kunt salderen. Als de zonnepanelen meer opleveren dan je jaarlijks verbruikt, dan houdt je dus energie over. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding. Let op, dit is wel een lagere vergoeding dan de €0,59 per kWh die je met salderen ‘verkoopt’.

Vorig jaar zat de energieprijs rond €0,24 per kWh en was de terugleververgoeding gemiddeld tussen €0,05 en €0,11. Met de hoge stijgingen zijn sommige energieleveranciers op deze vergoeding gebleven. Maar er zijn ook energieleveranciers die wel met de terugleververgoeding zijn gestegen en het kale leveringstarief rekenen. Dit is de prijs die je betaalt voor elektriciteit, zonder energiebelasting, opslag duurzame energie en leveringskosten.

Rekenvoorbeeld:
Heb je in een jaar 4000 kWH opgebracht met je zonnepanelenen maar 3000 kWh verbruikt? Dan krijg je voor de overige 1000 kWh (4000 kWh – 3000 kWh) een bedrag van €110 bij 11 cent vergoeding (1000 kWh x €0,11). Maar zit je bij een energieleverancier die het kale leveringstarief rekent? Dan zou je zomaar op €500 meer uit kunnen komen.

Het is dus interessant om bij het vergelijken van de beste energieleverancier te kijken naar wat zij voor terugleververgoeding hebben.

salderingsregeling zonnepanelen

Stopt de salderingsregeling zonnepanelen na 2025?

De overheid gaat de salderingsregeling de komende jaren helaas afbouwen. Het plan is om per 1 januari 2025 de salderingsregeling jaarlijks af te bouwen tot het uiteindelijk stopt in 2031. 

Dit plan is nog niet definitief, maar wel iets om rekening mee te houden. Als de saldering in de toekomst wordt afgebouwd, betekent dat echter niet dat je jouw overschot aan stroom gratis aan het net geeft. Je zult altijd een vergoeding blijven ontvangen. Alleen zal deze niet meer hetzelfde tarief zijn als dat je moet betalen voor stroom. Dit is de hierboven genoemde terugleververgoeding. De verwachting is dat je tot en met 2024 nog 100% van je stroom mag salderen. In de jaren daarna zal dit ieder jaar met 9% afnemen tot 2031.

Het is dus raadzaam om voor 2025 nog in zonnepanelen te investeren. Zo haal je het meeste uit jouw investering. Bekijk in de tabel hieronder hoe dit eruit zal zien voor de komende jaren.

Waarom bestaat de salderingsregeling?

De salderingsregeling is in 2004 door de overheid bedacht. In die tijd was het aanschaffen van zonnepanelen nog niet aantrekkelijk genoeg. Dit was omdat de terugverdientijd van zonnepanelen zo’n 20-25 jaar was. Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, heeft de overheid de salderingregeling bedacht. Dankzij deze regeling werd de terugverdientijd aanzienlijk verkort tot ongeveer 10 tot 15 jaar. 

Waarom stopt de overheid met de salderingsregeling?

De salderingsregeling heeft sinds de start zijn vruchten afgeworpen. Daken zijn meer en meer gevuld met zonnepanelen. Steeds meer mensen verduurzamen hun woning en schaffen zonnepanelen aan. Omdat de overheid zelf grote kosten maakt met de salderingsregeling, willen zij deze langzaam afbouwen. Deze kosten willen zij steken in andere maatregelen om groene energie op te wekken. Omdat de aanschaf van zonnepanelen een stuk goedkoper is geworden, is ook de terugverdientijd korter. Om die reden maakt het geen groot verschil als de salderingregeling stopt. Je zult namelijk ook nog steeds een terugleververgoeding ontvangen. 

Zijn zonnepanelen zonder saldering nog wel rendabel?

Het is zeker nog rendabel om te investeren in zonnepanelen als de salderingsregeling stopt. Elke kilowattuur die je met je zonnepanelen namelijk opwekt, hoef je niet meer af te nemen van je energieleverancier. Zonder zonnepanelen bespaar je dus sowieso niets.

Het is al helemaal interessant wanneer je na een aantal jaren je investering terug hebt verdiend. Vanaf dat moment is alles wat je bespaard pure winst. En daarnaast zal de terugleververgoeding nog blijven, waardoor je nog steeds geld ontvangt voor de terug geleverde energie aan je energieleverancier.

Tip: minder salderen, méér van je opgewekte stroom gebruiken

Wanneer je in de toekomst minder geld terugkrijgt voor de stroom die je niet gebruikt, is het slim om méér van je opgewekte stroom te gebruiken.

Zet je vaatwasser bijvoorbeeld overdag aan in plaats van ‘s nachts. Op dat moment gebruik je namelijk direct zonne-energie. Wanneer je ‘s nachts de vaatwasser laat draaien is er geen zon en gebruik je energie van je energieleverancier in plaats van eigen zonne-energie. Daarnaast is het verstandig om je apparaten om de beurt aan te zetten. Anders verbruikt je meer stroom dan je op dat moment opwekt.

vraag een gratis offerte aan

binnen 24 uur in je mailbox!

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? En hoeveel dit gaat kosten? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan en kom binnen 24 uur te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel je dit gaat opleveren én wat je verwachte investering is. 

veelgestelde vragen over salderen

Salderen is het verrekenen van je opgewekte zonne-energie aan het energienet met je verbruikte energie van de leverancier. Wanneer je tijdens zonuren energie opwekt, maar zelf niet thuis bent om het te verbruiken, lever je deze energie terug aan het energienet. Je leverancier is verplicht je hiervoor hetzelfde te betalen, als dat jij moet betalen voor energie.

Ja, helaas gaat de overheid stoppen met de salderingsregeling. Wel zullen ze deze langzaam afbouwen, zodat je de komende jaren nog profijt hebt van het salderen. Ook zal de terugleververgoeding blijven, zodat je altijd nog geld ontvangt voor energie die je teruglevert aan je leverancier 

Het is zeker nog rendabel om te investeren in zonnepanelen als salderen stopt. Elke kilowattuur die je met je zonnepanelen opwekt, hoef je niet af te nemen van je energieleverancier. En door het gebruik van je apparaten te verspreiden tijdens zonuren haal je meer uit je energie.