Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn in opkomst. Door de stijgende gas- en energieprijzen is een duurzame en groene methode als zonnepanelen een perfect alternatief. Met zonnepanelen wek je namelijk je eigen energie op. En iedere kilowatt energie die je zelf opwekt, is weer een kilowatt minder betalen bij je energieleverancier. Zo bespaar je met de hoge energieprijzen van nu al snel zo’n €1000 per jaar. Maar hoe werken zonnepanelen nu precies? 

“Iedere kilowatt energie die je zelf opwekt, is weer een kilowatt minder betalen bij je energieleverancier”

bespaar duizenden euro's per jaar

van zon naar wisselstroom

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen, wek je je eigen groene energie op. Je kunt deze energie direct gebruiken voor je apparatuur, maar ook terug ‘verkopen’ aan je energieleverancier op het moment dat je het zelf niet verbruikt. Dit noemen we salderen. Maar hoe werkt dit precies?

zonnecellen van silicium

Een zonnepaneel bestaat uit heel veel zonnecellen. Deze bestaan uit silicium; een materiaal dat stroom geleid wanneer er licht op valt. Ondanks dat de naam mogelijk anders doet vermoeden, wekken zonnepanelen ook stroom op op een bewolkte dag. Wel gaat het opwekken van energie vele malen sneller wanneer er direct zonlicht op valt. Er ontstaat een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading onder de cel. Dit heet gelijkstroom. Over de laagjes silicium zijn heel veel dunne metalen draadjes gespannen. Deze geleiden de elektrische stroming naar een centraal punt binnen in je woning.

van gelijkstroom naar wisselstroom

Al het gelijkstroom loopt via kabels je woning binnen. Hier komt het aan bij de omvormer die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Dit is hetzelfde soort stroom dat thuis uit je stopcontact komt. De omvormer zorgt er daarnaast ook voor dat de zojuist opgewekte én omgezette stroom via kabels naar je meterkast gaat. Daar wordt de door jou opgewekte stroom verdeeld naar je apparaten, zoals je wasmachine of koelkast. Op deze manier zijn al je apparaten voorzien van je eigen opgewekte stroom, waar je dus de komende jaren niets meer voor hoeft te betalen.

Wat gebeurt er met teveel opgewekte zonne-energie?

Maar wat gebeurt er precies met teveel opgewekte zonne-energie? Of stoppen de panelen met energie opwekken als als je apparaten voorzien zijn van stroom? 

Je zonnepanelen blijven de hele dag door energie opwekken. Als je op een dag minder stroom verbruikt dan dat er binnenkomt, hou je stroom over. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op een mooie zomerse dag veel energie opwekt, maar dat je niet thuis bent en daardoor niets aan energie verbruikt. Bijvoorbeeld wanneer je gewoonweg aan het werk bent of een aantal weken op vakantie gaat. Deze energie wek je gelukkig niet voor niets op.

Het overschot van opgewekte energie gaat via je meterkast terug naar het energienet. Je energieleverancier verrekent dit vervolgens aan het eind van het jaar met jouw energierekening. Dit wordt salderen genoemd. Lees hier hoe salderen in zijn werk gaat.

hoe werken zonnepanelen

Bespaar met jouw gratis energie, duizenden euro's per jaar

Nu je eigen opgewekte zonne-energie naar je apparaten gaat en je deze energie dus niet af hoeft te nemen van je leverancier, bespaar je jaarlijks veel geld. De kosten voor zonnepanelen zijn eenmalig, maar de besparing keert jaarlijks terug. Waar je nu met deze hoge energieprijzen maar liefst 0,59 cent per kWh (kilowattuur) betaalt, hoef je deze nooit meer te betalen. Je hebt immers je eigen energie opgewekt. Gratis!

Rekenvoorbeeld
Stel: je verbruikt dit jaar 3000 kWh. Normaal gesproken zou je hiervoor €1770 euro betalen aan je energieleverancier (3000 kWh x €0,59). Maar wanneer je jaarlijks zo’n 2000 kWh aan zonne-energie opwekt, hoef je maar €590 euro te betalen. (3000 kWh – 2000 kWh x €0,59). Je bespaart dus €1180 in een jaar. 

hoeveel bespaar jij?

doe de check!

Benieuwd hoeveel jij precies kunt besparen met zonnepanelen? Doe de check op Coolblue en zie direct welk bedrag jij jaarlijks minder betaalt!
tip: zet je wasmachine overdag aan

Dé tip om nog meer uit je zonne-energie te halen.

Om ervoor te zorgen dat je meer uit je zonne-energie haalt is het slim om je apparaten aan te zetten wanneer de zon schijnt. Draai bijvoorbeeld een wasje overdag, wanneer de zon op je panelen staat. Zo haal je deze benodigde energie voor je wasmachine direct uit je panelen. Zet je de wasmachine ‘s nachts aan, dan zal je energie via het energienet en dus je leverancier komen.

hoe werken zonnepanelen

Je zonnepanelen leveren meer op dan geld op de bank!

Nog een reden om zonnepanelen aan te schaffen is het feit dat deze meer opleveren dan spaargeld op de bank, volgens een berekening van milieu centraal. Zij hebben namelijk onderzocht dat de winst van zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 3,7 procent op je spaarrekening.

Wetende dat de Nederlandse banken gemiddeld 0,05% rente geven op dit moment, leveren zonnepanelen je op lange termijn dus veel meer geld op! Het is een eenmalige investering, die je de komende jaren met veel winst en besparingen terug verdient.

Naast winst voor je portemonnee, ook winst voor het milieu

Dat je jaarlijks veel geld bespaart is al een groot voordeel van zonnepanelen op zich. Maar naast een financieel voordeel, zijn zonnepanelen ook goed voor het milieu. Zo besparen ze ook veel CO2 uitstoot.

Bijna alle energie die we op dit moment verbruiken komt van brandstoffen als aardgas, aardolie en kolen. Het gaat hierbij om zo’n 91% van het totaal aan energieverbruik. Bij de verbranding hiervan komt het broeikasgas CO2 vrij, wat een grote veroorzaker is van de verwarming van de aarde en alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan de smeltende noord- en zuidpool, het stijgende waterniveau en extreme weersveranderingen.

Hoe werken zonnepanelen, de conclusie.

Je weet nu precies hoe de zonne-energie wordt opgewekt. En je weet hoeveel je kunt besparen op je jaarlijkse energierekening. Mocht je nog twijfelen over het aanschaffen van zonnepanelen, of ben je benieuwd wat de precieze kosten en opbrengsten zijn? Houdt maakjehuisgroen.nl in de gaten voor meer berichten over het verduurzamen van je woning. 

vraag een gratis offerte aan

binnen 24 uur in je mailbox!

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? En hoeveel dit gaat kosten? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan en kom binnen 24 uur te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel je dit gaat opleveren én wat je verwachte investering is. 

veelgestelde vragen over zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen op je dak is zeker rendabel. Juist nu de energieprijzen zo zijn gestegen, is het een perfecte manier om geld te besparen. Doordat je je eigen energie opwekt, hoef je deze niet meer af te nemen bij je energieleverancier en bespaar je tot wel duizenden euro’s per jaar.

Wanneer je zonne-energie opwekt als je niet thuis bent, lever je deze energie terug aan je energieleverancier. Op dit moment is je leverancier nog verplicht om je te betalen voor deze teruggeleverde energie. Zij betalen op dit moment nog hetzelfde tarief als jij betaalt voor energie. Dit noemen we salderen.

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met heel veel dunne metalen draadjes. Wanneer de zon schijnt, nemen zonnecellen deze energie op. De spanning tussen de bovenzijde en onderzijde van de zonnecel zorgt ervoor dat er elektrische stroom ontstaat. De metalen draadjes vervoeren deze gelijkstroom naar je omvormer, welke het omzet in wisselstroom. Deze is direct te gebruiken door je apparatuur. Nu heb je je eigen energie opgewekt.

Als de zon schijnt, kunne apparaten in je woning deze zonne-energie direct gebruiken. Wanneer je dus de wasmachine aanzet op een zonnige dag, gebruik je geen energie van je leverancier. Zet je deze in de avond aan, wanneer de zon onder is, gebruik je wel stroom van je energieleverancier. Het is dus aan te raden zonne-energie te gebruiken wanneer je ook daadwerkelijk zonne-energie opwekt.

Zonnepanelen kun je het hele jaar door aanschaffen. Omdat je energieleverancier aan het einde van het jaar de balans opmaakt tussen je opgewekte stroom en de verbruikte stroom van de leverancier maakt het niet uit of je deze in de zomer of winter aanschaft.