Zonnepanelen met stekker

Het aanschaffen van zonnepanelen vraagt een grote investering. Vaak ben je voor 10 zonnepanelen al duizenden euro’s kwijt. Deze investering verdien je in enkele jaren terug, waarna je nog jarenlang profiteert van de winst over je zonnepanelen. Toch kan het nog voelen als een te grote stap óf heb je simpelweg de middelen niet. Zonnepanelen met stekker zijn daarin de uitkomst. Deze sluit je zelf eenvoudig aan, zonder dat je een installateur nodig hebt. Perfect voor deze tijden, waarin de vraag naar installateurs van zonnepanelen ontzettend hoog is. Geen lange wachtlijsten wanneer je zelf zonnepanelen installeert. 

wat is het voordeel van zonnepanelen met stekker?
Er zitten veel voordelen aan zonnepanelen met stekkers ten opzichte van reguliere zonnepanelen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

1. stekker erin en klaar

Plug en Play zonnepanelen werken heel eenvoudig. Je plaatst de panelen zelf, stopt de stekker in het stopcontact en je wekt energie op! Je hoeft geen kabels meer door te laten trekken naar je meterkast, maar kunt direct energie opwekken.

2. de panelen werken onafhankelijk van elkaar

Zonnepanelen met stekker werken onafhankelijk van elkaar. Mocht één paneel minder goed werken door bijvoorbeeld schaduw of omdat hier iets mee is, heeft het geen effect op de werking van de anderen en daalt de opbrengst van de andere panelen niet. Dit is wel zo bij gewone zonnepanelen.

3. geen installateur nodig

De vraag naar zonnepanelen neemt toe. Hierdoor is het druk bij bedrijven om zonnepanelen te installeren. Bij veel bedrijven is de wachttijd al opgelopen naar enkele maanden. Zonnepanelen met stekker installeer je zelf met een eenvoudige handleiding. Hierdoor hoef je enkel te wachten tot ze geleverd zijn.

4. mee te nemen naar je volgende (huur)woning

Als je in een huurwoning woont, is het minder aantrekkelijk om gewone zonnepanelen te installeren. Omdat je de investering na enkele jaren pas eruit hebt, kan het zijn dat je tegen die tijd naar een andere huurwoning bent verhuisd. In dat geval heeft vooral de volgende huurder profijt van je zonnepanelen. Zonnepanelen met stekker kun je eenvoudig meenemen naar een volgende woning.

5. eenvoudig uit te breiden

Het is laagdrempelig om zonnepanelen met stekker aan te schaffen. Zo kun je starten met een kleiner aantal en makkelijk uitbreiden naar meer. Je kunt de zonnepanelen namelijk eenvoudig aan elkaar schakelen als je meer panelen aanschaft.

1x Supersola

€699 per stuk
€729 incl. verzending

3x Supersola

nu 10% korting bij 3 stuks
€2147 €1968,-

Hoe werkt een zonnepaneel met stekker?

De werking van een zonnepaneel met stekker is qua opwekken van energie niet veel anders dan een gewoon zonnepaneel. Deze bestaat uit heel veel zonnecellen. Wanneer de zon op je paneel valt ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve en negatieve lading in deze cel. Hierdoor kan de zonnecel zonlicht omzetten in gelijkstroom. Ook zonnepanelen met stekker hebben een omvormer nodig om deze gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Via het stopcontact waar de stekker van het paneel in zit, komt de opgewekte stroom uit in de meterkast bij de aangesloten groep.

Je kunt op 1 lege groep maximaal 3600 Watt aansluiten. Dit zijn gemiddeld 5 á 6 sets zonnepanelen per groep. Mocht je meer nodig hebben kun je makkelijk en snel een nieuwe groep laten aanleggen door een elektricien.

Kun je zonne-energie van panelen met stekker ook salderen?
Zeker! Dit werkt in principe hetzelfde als een reguliere zonnepaneel. Je apparatuur in huis gebruikt jouw opgewekte zonne-energie. En wek je meer energie op dan je verbruikt, lever je deze middels de salderingsregeling gewoon terug aan je energieleverancier. 

Deze ‘teveel opgewekte stroom’ verkoop je als het ware aan jouw energie leverancier terug. Je krijgt er hetzelfde tarief voor dat je betaalt voor stroom wat je afneemt. Met de hoge energieprijzen van nu, kan dat behoorlijk oplopen. Aan het einde van het jaar verrekent je energieleverancier het aantal stroom dat je hebt afgenomen met de hoeveelheid energie die je hebt terug geleverd. Dit heet salderen.

Let op: je moet je zonnepanelen altijd aanmelden vóórdat je je zonnepanelen in gebruik neemt, om gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling. Dit kan via www.energieleveren.nl 

Hoeveel leveren zonnepanelen met stekker op?

De totale opbrengst van zonnepanelen met stekker hangt af van welke set je aanschaft en hoeveel stuks je plaatst. Omdat de zonnepanelen niet 100% van de tijd zonne-energie opwekken door bijvoorbeeld slecht weer of veel schaduw wordt er rekening gehouden met 15% ‘verlies’. Wanneer je een paneel aanschaft van 375 Wp (wattpiek) levert deze gemiddeld 318 kWh per jaar op. Dit is berekend met de volgende formule, waarbij de de 15% aftrekken van het totale vermogen: 375 Wp x 85% vermogen = 318 kWh.

Verbruik je in een jaar tijd 2600 kWh stroom, zou je dus 8 zonnepanelen van 375 Wp nodig hebben. Hiermee dek je jouw verbruik, wat dat honderden euro’s op je eindafrekening scheelt!In het voorbeeld hiernaast zie je de energieopbrengst per zonnepaneel (van 375 Wp) ten opzichte van je verbruik. 

Wanneer je een jaarlijks verbruik hebt van 3000 kWh, heb je 10 zonnepanelen nodig om dit totaal te dekken. 

Hoeveel kosten zonnepanelen met stekker gemiddeld?

Afhankelijk van de aanbieder kosten zonnepanelen gemiddeld €700-€800 per set van 2. Als je het rekenvoorbeeld van hierboven aanhoudt, zie je dat je met een set van 2 panelen per jaar €426 euro bespaart. Je hebt je investering van €800 er dus al in 2 jaar uit.

Zitten er ook nadelen aan zonnepanelen met stekker?

Naast voordelen zit er ook een nadeel aan zonnepanelen met stekker, ten opzichte van reguliere zonnepanelen. Als je een groot aantal zonnepanelen wilt plaatsen heb je extra groepen in de meterkast nodig. Hiervoor heb je vaak een elektricien nodig. Dit is echter alleen als je veel panelen tegelijk wilt installeren. Zo kun je eerst beter starten met een aantal panelen en steeds meer toevoegen.

Wil je wel direct je hele dak gevuld met zonnepanelen? Dan kun je beter voor een regulier systeem gaan.

Conclusie: zonnepanelen met stekker je investering waard?

Met alle bovenstaande informatie meegenomen kunnen we niet anders dan concluderen dat zonnepanelen met stekker een uitkomst zijn. Hierbij sommen we nog even de voordelen op. 

1.  geen installateur nodig, dus direct opwekken
2. voordeliger dan reguliere zonnepanelen
3. je kunt ze meenemen naar een volgende woning
4. je kunt ze gemakkelijk uitbreiden naar meer 

Alles bij elkaar genomen is het aanschaffen van zonnepanelen met stekker eenvoudig en goed zelf te regelen. Je hoeft niet eerst te wachten op offertes of afspraken met een installateur. Wanneer de panelen binnen zijn, kun je ze direct op je dak plaatsen. De stroom wordt direct vanuit het stopcontact naar je meterkast doorgezet.

Aanbieders zonnepanelen met stekker

Zonnepanelen zijn in trek. De lange wachttijden van installateurs omzeil je dus handig met Plug en Play zonnepanelen met stekker. Maar waar vind je die? En wat zijn de ervaringen van anderen? Bekijk hieronder waar jij je zonnepanelen met stekker kunt aanschaffen.

NewPower Energy: ervaringen

Een van de aanbieders van zonnepanelen met stekker is NewPower energy. Zij hebben zonnepanelen met stekker in het assortiment van verschillende vermogens. 

prijs
De prijs van zonnepanelen bij NewPower Energy ligt tussen de 844 en 999.

assortiment
Je kunt kiezen uit 4 verschillende zonnepanelen met stekker. 

levertijd
De levertijd van NewPower Energy zonnepanelen is 2-4 weken. Door drukte bij alle zonnepanelen leveranciers kan hier enige vertraging op zitten, maar dit is bij vrijwel alle aanbieders zo. 

score
NewPower Energy scoort op verschillende review platformen hoger dan gemiddeld.

Google (3,6 van de 5)
3.6/5
Trustpilot (3,7 van de 5)
3.7/5
newpower energy ervaringen
newpower energy ervaringen

Supersola: ervaringen

Een andere aanbieder van zonnepanelen met stekker is Supersola.  Zij hebben zonnepanelen met stekker in het assortiment met een uniek ballast systeem.

prijs
De prijs van zonnepanelen bij Supersola is €699.

assortiment
Je kunt kiezen uit één model, de Supersola van 375 Wp.

levertijd
De levertijd van Supersola zonnepanelen is 14 dagen. Door drukte bij alle zonnepanelen leveranciers kan hier enige vertraging op zitten, maar dit is bij vrijwel alle aanbieders zo. 

score
Supersola scoort op verschillende review platformen hoger dan gemiddeld.

Google (3,5 van de 5)
3.5/5
Trustpilot (4,2 van de 5)
4.2/5
Supersola review
Supersola review

1x Supersola

€699 per stuk
€729 incl. verzending

3x Supersola

nu 10% korting bij 3 stuks
€2147 €1968,-

4 reacties

 1. Beste,

  Wij hebben in Italië een klein huisje op het platteland waar we maar 1 groep hebben. Is het dan ook mogelijk om zo’n plug an play zonnepaneel in een geaard stopcontact te steken?

  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet,

  Marije Wiersma

  1. Goedemiddag Marije,

   Bedankt voor je vraag! Het is zeker mogelijk om een Plug & Play in een geaard stopcontact te steken. Het is echter wel belangrijk dat je kijkt naar de capaciteit van deze ene groep. Zijn er bijvoorbeeld veel grote/zware apparaten aangesloten op de groep, dan het zijn dat deze het niet trekt. Maar dit is in iedere woning natuurlijk anders.

   Hopelijk ben je zo een beetje geholpen!

   Groet,

   Wouter

 2. Beste Wouter,
  Kun je in het hele huis gebruik maken van de opgewekte stroom of alleen in de groep waar de panelen via het stopcontact op zijn aangesloten?
  Groet, Bianca

  1. Hoi Bianca,
   Je kunt in het gehele huis gebruik maken van de opgewekte stroom! Ook al is -bijvoorbeeld- je wasmachine op een andere groep aangesloten dan de panelen, dan gebruik je nog steeds je eigen opgewekte stroom!
   Fijne zondag! Groet, Wouter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.