Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe meer ze zullen opbrengen. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je huis te verduurzamen? 

dak met zonnepanelen

Vier factoren om het aantal zonnepanelen te berekenen:

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om geld te besparen hangt af van verschillende factoren. Onderstaande vragen kun je als leidraad nemen om het aantal zonnepanelen te berekenen dat je nodig hebt.

  1. Hoeveel zonne-energie wil je opwekken ten opzichte van je totale energieverbruik?
  2. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar om zonnepanelen te plaatsen?
  3. Wat is het vermogen van de zonnepanelen?
  4. Hoeveel wil en kun je investeren in zonnepanelen?

Al deze vragen hangen samen. Want je kunt misschien voldoende budget hebben voor zonnepanelen, maar dan moet je wel de ruimte hebben om deze te plaatsen. Met antwoord op onderstaande vragen heb je voldoende informatie om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Hoeveel zonnepanelen?

1. bereken hoeveel zonne-energie je verbruikt

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is het interessant om te kijken naar hoeveel energie verbruikt. Je verbruik hangt af van de grootte van je woning, de samenstelling van je gezin en hoeveel energie je nodig hebt voor jouw apparatuur. Bekijk dus eerst hoeveel energie jouw huishouden de afgelopen jaren heeft verbruikt. Hou hierbij ook rekening met eventuele veranderingen in de toekomst. Verandert bijvoorbeeld je gezinssamenstelling de komende jaren? Ga je elektrisch rijden of ben je van plan een hybride warmtepomp aan te schaffen? Al deze veranderingen hebben invloed op je totale verbruik en dus hoeveel zonnepanelen je nodig zult hebben. 

Je kunt je volledige energieverbruik door zonnepanelen laten afdekken, maar dit vereist vaak een grote investering. Het gemiddelde huishouden houdt ongeveer 40-50% aan van het totale energieverbruik om te dekken met zonnepanelen. Je kunt uiteraard altijd uitbreiden naar meer zonnepanelen, maar het is voordeliger om alle panelen in een keer aan te schaffen.

duurzame woning in 4 stappen met zonnepanelen

Je verbruik omrekenen naar het aantal zonnepanelen

Wil je aan de hand van je totale verbruik uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, gebruik je de omrekenfactor 0.85. Deze omrekenfactor is gebaseerd op het feit dat zonnepanelen niet 100% van de tijd energie kunnen opnemen. 

Bijvoorbeeld omdat de zonnepanelen soms in de schaduw liggen of omdat ze gewoonweg niet het meest ideaal liggen ten opzichte van de zonstand. Om die reden bereken je het totale vermogen met een verlies van -15%. Dan kom je uit op de omrekenfactor van 0.85.  

Rekenvoorbeeld:
Verbruik je 3500 kWh aan stroom per jaar, dan heb je zonnepanelen nodig die 3500 kWh / 0.85 = 4118 Wp (wattpiek) kunnen leveren. De meeste zonnepanelen leveren tussen de 275 en 325 Wp per paneel op. Dit staat gelijk aan 14 zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp.

2. hoeveel zonnepanelen passen er op je dak?

Tegenwoordig zijn er verschillende formaten zonnepanelen. Gemiddeld gezien neemt een zonnepaneel 1,6m2 aan ruimte in beslag bij een schuin dak. Heb je een dakoppervlak beschikbaar van 32m2, kun je 20 zonnepanelen plaatsen. Maar wil je zonnepanelen plaatsen op een plat dak, bijvoorbeeld op je schuur, hou dan rekening met 2,5m2 per zonnepaneel. Voor een plat dak zou je in dat geval een oppervlakte van 50m2 nodig hebben voor 20 zonnepanelen.

Let op:

Hou rekening met eventuele schaduw die op je dak valt én obstakels als schoorstenen of dakkapellen. Deze beïnvloeden het aantal zonnepanelen dat uiteindelijk op je dak past. 

Zonnepanelen op een plat of schuin dak?

Je kunt zonnepanelen op zowel een schuin als plat dak plaatsen. Zo is het installeren van zonnepanelen op je schuur een goede plek om zonne-energie op te wekken. Het voordeel van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak als een schuur, is dat je niet te maken hebt met een verkeerde zonrichting. 

3. wat wil én kun je investeren?

Een andere manier om de hoeveelheid zonnepanelen te bepalen is natuurlijk ook om te kijken naar het totaal budget. Hoeveel wil én kun je investeren in zonnepanelen? Zet je je spaargeld in of neem je een lening? Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar om het aanschaffen van zonnepanelen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Lees hier meer over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen.

housebuilding, house, money-1005491.jpg

Subsidies voor zonnepanelen

Helaas zijn de subsidies voor het aanschaffen van zonnepanelen gestopt. Wel zijn er verschillende manieren om voordelig zonnepanelen aan te schaffen, waaronder de energiebespaarlening. Daarnaast zorgt de salderingsregeling ervoor dat je teveel opgewekte energie terug kunt verkopen aan je energieleverancier. 

 

vraag een gratis offerte aan

binnen 24 uur in je mailbox!

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? En hoeveel dit gaat kosten? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan en kom binnen 24 uur te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel je dit gaat opleveren én wat je verwachte investering is. 

laat een bericht achter