logo maakjehuisgroen.nl

Waarom moet je je woning verduurzamen?

We scheiden ons afval en we weten dat de fiets of trein beter is dan een ritje met de auto. Maar waarom moet je je woning verduurzamen? Wat is het voordeel van het verduurzamen van je woning? En wat levert het je op? We geven je 6 redenen waarom het loont om je woning te verduurzamen.

waarom moet je je woning verduurzamen

waarom moet je je woning verduurzamen? 6 redenen:

Van eigen portemonnee tot het verbeteren van de toekomst voor generaties na ons. Het verduurzamen van je woning heeft verschillende voordelen voor zowel jezelf, je portemonnee, als je comfort.

6 redenen om je huis te verduurzamen

1. bespaar jaarlijks tot duizenden euro's

Wanneer je je huis verduurzaamt, is dit ten eerste een groot voordeel voor je energierekening. Zo betaalde huishoudens met een gemiddeld energieverbruik in januari 2022 maar liefst €2800 aan energie per jaar. Dit is 86% meer dan een jaar eerder, volgens onderzoek van het CBS.

Energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat je minder energie en gas nodig zult hebben van je energieleverancier. Hierdoor zullen je woonlasten flink omlaag gaan. Door verbeteringen aan je woning door te voeren kun je jaarlijks honderden tot duizenden euro’s besparen. Bijvoorbeeld door het isoleren van je woning of het plaatsen van zonnepanelen. Een goed geïsoleerde woning verliest namelijk minder tot geen warmte. Hierdoor hoef je minder te stoken om je woning warm te houden. Dit is dan ook vaak de eerste stap wanneer je je woning energiezuinig maakt. 

Maar ook het plaatsen van zonnepanelen is op lange termijn veel voordeliger voor je portemonnee. Zo kun je je volledige energieverbruik laten dekken door opgewekte energie van je zonnepanelen. Maar zelfs wanneer je 50% van je energieverbruik met zonnepanelen dekt, kan dit al honderden euro’s per jaar schelen.

2. vaste en voorspelbare woonlasten

Een derde reden om je woning te verduurzamen is de vaste en voorspelbare woonlasten. De prijzen van gas en energie fluctueren al jaren. Zo gebeurt het dat er, ondanks hetzelfde verbruik, je jaarlijks een ander bedrag op de energierekening ziet staan. De verwachting is dat de gas en energieprijzen alsmaar zullen verhogen. Hét moment dus om grip te krijgen op je energierekening en om niet voor onvoorziene kosten te staan. Daarom is het verduurzamen van je woning een goede manier om je woonlasten laag én voorspelbaar te houden.

Zo kun je bijvoorbeeld je eigen warmte opwekken met een warmtepomp, waardoor je weinig tot geen gas meer nodig hebt. Je haalt warmte uit de bodem en lucht, welke je water mede door elektriciteit laat opwarmen. En door zonnepanelen te installeren, voorzie je je eigen woning van energie en elektriciteit. Zo houdt je je woonlasten laag en weet je precies waar je aan toe bent als het gaat om je energierekening.

3. onafhankelijk van energieleveranciers

Door je eigen energie op te wekken en je huis goed te isoleren heb je minder energie nodig van externe leveranciers. Wanneer je in je eigen energievoorziening kan voldoen, kun je in sommige gevallen zelfs helemaal onafhankelijk zijn van externe energieleveranciers. Een goede vierde reden waarom je je huis moet verduurzamen.

Bijvoorbeeld het aanschaffen van zonnepanelen. Dit is in eerste instantie een flinke investering. Maar het zorgt er wel voor dat je jaarlijks tot wel 100% van je energieverbruik dekt en niet afhankelijk bent van de stijgende gas- en energieprijzen van leverancier. Deze zullen naar verwachting de komende jaren alleen maar meer blijven stijgen door het tekort aan gaswinning en maatschappelijke problemen als corona, inflatie en het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Kortom: een duurzame woning, waarbij je zelf warmte en energie opwekt door een warmtepomp en zonnepanelen maakt je onafhankelijk. Daarnaast zorgen de stijgende prijzen van gas en energie niet voor stijgende kosten op je jaarrekening.

4. je woning stijgt in waarde

Een vijfde reden om je woning te verduurzamen is de waardestijging van je woning. In eerste instantie vraagt verduurzaming om een flinke investering. Zeker wanneer je start met een slecht of niet geïsoleerde woning. Toch is de investering niet alleen voordelig voor je energierekening. Zo kun je het verduurzamen van je woning zien als een soort beleggen. De waarde van je woning zal namelijk stijgen bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen.

Sinds 2015 is het hebben van een energielabel bij het verkopen of verhuren van je woning verplicht. Energielabels gaan van waarde G (het slechtst) naar waarde A (het allerbeste). Een woning met energielabel A kan gezien worden als het meest groene en duurzame niveau. Deze zijn vaak voorzien van isolerend HR++ gas, zonnepanelen en een warmtepomp. Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen heeft dus een groot effect op de waarde van je woning.

Zo publiceerde NVM makelaars dat een woning met label C gemiddeld 7,9% meer oplevert dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Dit komt, met de huidige woningprijzen, neer op ruim €30.000. Wanneer je investeert in de verduurzaming van je woning, investeer je dus indirect in je woningwaarde.

5. help mee aan een beter klimaat

Als laatste reden help je het klimaat bij het verduurzamen van je woning. Ga je voor een energiezuinig huis is dat niet alleen slim voor je eigen portemonnee, maar draag je ook bij aan een betere toekomst voor de generaties na ons. Bijna alle energie die we op dit moment verbruiken komt van brandstoffen als aardgas, aardolie en kolen. Het gaat hierbij om zo’n 91 procent van het totaal aan energieverbruik. Deze worden ook wel fossiele brandstoffen genoemd. Bij de verbranding hiervan komt het broeikasgas CO2 vrij, wat een grote veroorzaker is van de verwarming van de aarde en alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan de smeltende noord- en zuidpool, het stijgende waterniveau en extreme weersveranderingen.

In 2050 moet de Nederlandse energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn, aldus de Rijksoverheid. Om dit te bereiken moeten er flinke stappen in duurzaamheid gezet worden. De Nederlandse overheid doet dat onder andere door:

  • zuiniger om te gaan met energie
  • van fossiele brandstoffen over te stappen naar zon- en windenergie
  • van warmte uit aardgas naar aardwarmte en groene waterstof
  • subsidies te verstrekken om verduurzaming van woningen aantrekkelijker te maken, waaronder subsidie voor zonneboilers en warmtepompen

Niet gek dus om zelf een steentje bij te dragen aan een betere toekomst voor onze kinderen, kleinkinderen en alle generaties die volgen.

hoeveel bespaar jij?

doe de check!

Benieuwd hoeveel jij precies kunt besparen met zonnepanelen? Doe de check op Coolblue en zie direct welk bedrag jij jaarlijks minder betaalt!