Beste slimme thermostaat 2024
Een selectie van de best verkochte slimme thermostaten
3x beste slimme thermostaat: onze aanraders uitgelicht
Aanrader beste slimme thermostaat #1
Functies Honeywell Lyric T6
Verderop in het artikel gaan we dieper in op de functies van een slimme thermostaat en lichten we toe wat deze precies kunnen. Hieronder vind je een opsomming van de functies waarover deze slimme thermostaat Lyric T6 van Honeywell beschikt:
– Zelflerende thermostaat
– Inclusief ketelmodule
– Bedrade koppeling met CV
– Geofencing
– Ondersteunt Apple HomeKit en Siri
– Smartphone bediening
– Weekschema’s instellen
– Verlicht touchscreen
– Modulerend OpenTherm
Reviews Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers van deze thermostaat.
Aanrader beste slimme thermostaat #2
Functies Google Nest Learning Slimme Thermostaat
Verderop in het artikel gaan we dieper in op de functies van een slimme thermostaat en lichten we toe wat deze precies kunnen. Hieronder vind je een opsomming van de functies waarover deze slimme thermostaat over beschikt:
– Zelflerend
– Auto schema
– Auto Afwezig
– OpenTherm Modulatie
– Smartphone bediening
– Nest Heat Link
– Kan draadloos
Reviews Google Nest Slimme Thermostaat
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers van deze thermostaat.
Aanrader beste slimme thermostaat #3
Functies Bosch EasyControl Slimme Thermostaat.
Verderop in het artikel gaan we dieper in op de functies van een slimme thermostaat en lichten we toe wat deze precies kunnen. Hieronder vind je een opsomming van de functies waarover deze slimme thermostaat EasyControl van Bosch over beschikt:
– Smartphone bediening
– Aanwezigheidsdetectie
– Inzage in verbruik
– Klokprogramma
– Zoneregeling
– OpenTherm Modulatie
Reviews Bosch EasyControl
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers van deze thermostaat.
Welke functies heeft de beste slimme thermostaat?
Een slimme thermostaat helpt om je huis energiezuinig te verwarmen. Waar je bij gewone thermostaten enkel een aan/uit functie hebt, waarmee je het aantal graden in huis kunt reguleren, kan een slimme thermostaat veel meer dan dat! Zo heeft een slimme thermostaat verschillende handige functies om de warmte in huis makkelijk te regelen.
Lees hier welke functies een slimme thermostaat allemaal heeft, waardoor jij energie en kosten bespaart.
1. Functie: bediening met smartphone
2. Functie: zelfprogrammering
3. Functie: kamer regeling
Het is vaak onnodig om je hele woning te verwarmen. Zeker, wanneer je vooral in een ruimte als de woonkamer te vinden bent. Dan hoeft het op de slaapkamers of op zolder niet warm te zijn. Een slimme thermostaat in combinatie met een slimme radiatorknop zorgt voor een verwarmingsregeling per kamer.
Deze slimme radiatorknoppen hebben een ingebouwde temperatuurmeter en afstandsbediening en plaats je in alle kamers waar je de verwarming ‘slim’ wilt regelen. Je stelt vervolgens via de slimme thermostaat in wat de gewenste temperatuur is voor iedere afzonderlijke ruimte in huis. Naast kamers kun je vaak ook zones instellen waarbij verschillende kamers “geschakeld” zijn.
4. Functie: (niet) thuis detectie
Sommige slimme thermostaten kunnen met bewegingssensoren of via een bluetooth verbinding op je telefoon waarnemen of je thuis bent. Zo hoef je zelf niet meer de verwarming aan- of uit te schakelen en gaat deze automatisch uit wanneer je hem bent vergeten uit te schakelen. Als de sensor een tijd lang geen beweging opmerkt in de kamer gaat de temperatuur automatisch omlaag. Dit gebeurt niet al na enkele minuten, maar na een uur geen detectie. Zo blijft de verwarming aan, ook als je even snel een was ophangt of naar het toilet gaat. Stel je deze in met behulp van een bluetooth verbinding? Dan gaat de verwarming automatisch uit wanneer je telefoon niet in huis is. Dit is ook zo bij de Tado Thermostaat.
Het nadeel hiervan kan zijn dat je telefoon meer batterij verbruikt en dus minder lang mee gaat. Daarbij moeten alle bewoners de app installeren, om te voorkomen dat de verwarming uitschakelt wanneer er slechts 1 iemand van huis is.
5. Functie: inzicht in verbruik
Een van de meest fijne functies van een slimme thermostaat is toch wel het inzicht in je energie- en gasverbruik. Hierdoor kun je vaak tot op de dag of zelfs het uur zien wat je verbruikt hebt. Deze inzichten maken het besparen een stuk makkelijker en leuker. Je ziet namelijk direct resultaat van je acties. Zo kun je precies zien hoeveel je op een dag verbruikt als je bewust een wasje minder draait of iets langer je vaat opspaart voor de vaatwasser.
Sommige slimme thermostaten maken een schatting van je verbruik, waar anderen de gas- en energiestanden direct vanuit je meterkast afleest. Deze laatste is natuurlijk de meest nauwkeurige manier.
6. Functie: zelflerend opwarmen
Met deze functie onthoudt de slimme thermostaat hoe lang het duurt voor een ruimte is opgewarmt. Anders dan de zelfprogrammerende functie leert hij dus niet jouw dagritme, maar leert de ‘zelflerend opwarmen functie’ hoe lang je ketel nodig heeft om de gewenste temperatuur te bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld hebt ingesteld dat het om 18:00 19 graden moet zijn, zorgt de slimme thermostaat ervoor dat die temperatuur om 18:00 ook daadwerkelijk is bereikt.
Hij bekijkt iedere dag opnieuw hoe lang het heeft geduurd om de gewenste temperatuur te bereiken en past zich daarop aan. Zo begint hij in de lente later met opwarmen dan in de winter, wat natuurlijk weer extra stookkosten bespaard.
7. Functie: modulerend stoken
Welke functies raden we aan?
Alle bovenstaande functies zijn natuurlijk bedoeld om kosten te besparen. Maar ze zijn natuurlijk niet allemaal perse nodig. Volgens milieucentraal bespaar je al zo’n 3 procent op je verwarmingskosten met de volgende twee functies:
– Zelflerend opwarmen: de thermostaat leert om je woning zo efficient mogelijk op te warmen
– Modulerend stoken: de ketel stookt hierdoor veel minder hard en verwarmt je woning zuiniger.
Voordelen slimme thermostaat
Zoals je begrijpt zitten er ontzettend veel voordelen aan een slimme thermostaat. We hebben deze puntsgewijs onder elkaar gezet:
– energie besparen
– geld besparen
– minder CO2 uitstoot
Nadelen slimme thermostaat
Bij voordelen horen ook nadelen. Toch kunnen we niet ontzettend veel nadelen vinden bij met het aanschaffen van een slimme thermostaat. Toch moet je rekening houden met het volgende: een slimme thermostaat hoeft niet energiebesparend te zijn.
Je hebt met alle functies van een slimme thermostaat natuurlijk verschillende middelen om energie te besparen. Maar je moet hier zelf goed mee omgaan om ook daadwerkelijk energie te besparen.
Neem het ‘zelflerend opwarmen’. Wanneer je doordeweeks altijd om 18:00 thuis komt, zal de verwarming op dat moment aanstaan. Maar ben jij een dag later thuis? Dan staat de verwarming al om 18:00 voor niets aan. Je bent dus zelf nog altijd verantwoordelijk voor het juiste gebruik en verbruik.
Bespaar geld met de beste slimme thermostaat!
Je kunt dus jaarlijks veel geld besparen met een slimme thermostraat. De naam zegt het al. Je kunt hiermee veel slimmer omgaan met het verwarmen van je woning, waardoor je niet onnodige stookkosten maakt. Dit is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee!
Geen warmteverspilling
Dankzij de handige functies op een slimme thermostaat voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat en ga je verspilling tegen.
Minder stookkosten
Omdat een slimme thermostaat ervoor zorgt dat je op de juiste momenten je woning verwarmt, maak je automatisch minder stookkosten. Dit scheelt weer op je jaarrekening.
Hier moet jij op letten bij het kopen van een slimme thermostaat
1. Dag- en nachtritme
Werk je volgens een normaal 9 to 5 ritme en slaap je in de nacht, dan is een slimme thermostaat met timerfunctie of zelfprogrammering handig.
Maar heb je een wisselend werk- en slaapritme? Dan is het juist handig om een slimme thermostaat aan te schaffen welke je op afstand kunt bedienen.
2. Kosten
Slimme thermostaten zijn er in verschillende uitvoeringen en dus ook verschillende prijzen. Gemiddeld kost een slimme thermometer tussen de 180 en 300 euro.
Dit hangt voornamelijk af van de functies waar de thermostaat over beschikt en het merk waar deze van is.
3. Draad(loos)
Een ander punt waar je op moet letten bij het aanschaffen van een slimme thermostaat is het feit of je deze met of zonder draad wilt.
Dit heeft onder andere te maken met de plaats waar je deze wilt hangen of wegleggen.
Kan een slimme thermostaat op iedere ketel?
Slimme thermostaat met CV of stadsverwarming
Stadsverwarming
Bij stadsverwarming wordt er gebruik gemaakt van warmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. Deze warmte gaat via een ondergronds leidingstelsel naar je woning en is een duuraam alternatief voor CV ketels op gas. Deze stadsverwarming wordt geleverd door je energie- en gasleverancier, waar je maandelijks een vast bedrag voor betaald.
Slimme thermostaten kunnen zowel een CV ketel als stadsverwarming aansturen. Toch zal de besparing vooral veel plaatsvinden wanneer je een CV ketel in huis hebt, omdat er een vast bedrag per maand wordt betaald voor de aansluiting op stadsverwarming.
Bedankt voor het delen van deze informatie over slimme thermostaten! Ik zou er zelf ook graag een willen aanschaffen. Hopelijk kan ik op deze manier besparen op mijn gasverbruik.