Plug and Play zonnepanelen

Is het de investering waard?

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, moet je een grote investering doen. Zo ben je voor een tiental zonnepanelen vaak al duizenden euro’s kwijt. Het wordt natuurlijk niet voor niets een investering genoemd, want deze investering verdien je in een aantal jaren zeker terug. Wanneer je je zonnepanelen hebt terugverdiend, profiteer je nog jarenlang van de winst over je zonnepanelen. 

Wel graag zonnepanelen, maar wil of kun je de grote investering op dit moment niet doen? Denk dan aan Plug and Play zonnepanelen! Dit zijn zonnepanelen met stekker, welke je eenvoudig zelf kunt aansluiten! Het scheelt daarnaast niet alleen in de kosten, maar ook in snelheid. Je kunt namelijk vrijwel direct na aankoop al starten met het opwekken van zonne-energie.

In dit artikel vertellen we je meer over Plug and Play zonnepanelen en kom je erachter of ze jouw investering waard zijn. 

voordeel van Plug and play zonnepanelen?

Wist je dat er veel voordelen zitten aan Plug and Play zonnepanelen ten opzichte van reguliere zonnepanelen? We hebben de meest belangrijke voor je op een rij gezet met duidelijke toelichting. 

1. eenvoudig aan te sluiten

Plug and Play zonnepanelen werken heel eenvoudig. Een kind kan de was doen. Plug and play zonnepanelen hebben namelijk een stekker, welke je enkel in het stopcontact hoeft te doen. Geen kabels doortrekken of lange gebruiksaanwijzingen doorspitten dus. 

2. geen installateur nodig

Omdat je Plug and Play zonnepanelen zelf kunt aansluiten heb je geen installateur meer nodig om deze te komen plaatsen. En dat komt mooi uit, gezien de lange wachttijden voor het monteren van zonnepanelen. Bij veel bedrijven moet je na aanschaf al maanden wachten op de installatie. 

Met Plug and Play zonnepanelen hoef je enkel te wachten tot ze geleverd worden en ze kunnen direct het dak op. Dat is dus direct profijt! 

3. de panelen werken onafhankelijk van elkaar

Anders dan bij reguliere zonnepanelen, werken Plug and Play zonnepanelen onafhankelijk van elkaar. En dat is een groot voordeel! Wanneer één zonnepaneel bijvoorbeeld wat minder goed werkt door schaduwval of een defect, heeft dit bij reguliere zonnepanelen effect op de totale opbrengst van alle panelen. Bij Plug and Play zonnepanelen heeft dit geen effect op de werking van andere panelen en daalt de opbrengst niet.

4. mee te nemen naar je volgende (huur)woning

Een investering in zonnepanelen doe je niet voor een korte termijn. Zo kan het minder aantrekkelijk zijn om reguliere zonnepanelen aan te schaffen wanneer je in een huurwoning woont. Deze neem je namelijk niet zo gemakkelijk mee en zijn afgestemd op de grootte van je verbruik en dakoppervlak. Plug and Play zonnepanelen neem je eenvoudig mee naar een andere woning, omdat je deze gemakkelijk kunt deinstalleren. 

5. eenvoudig uit te breiden

Niet alleen zijn Plug and Play zonnepanelen gemakkelijk te verplaatsen, je kunt ze ook blijven uitbreiden. Start bijvoorbeeld met een enkel paneel en schaf in de loop van tijd meer panelen aan. Deze schakel je met slechts een kabel aan elkaar.

Plug and Play Zonnepanelen

Hoe werken Plug and Play zonnepanelen?

Zonne-energie opwekken met zonnepanelen
Plug and Play zonnepanelen verschillen qua werking niet heel veel van een gewoon zonnepaneel. Ook Plug and Play zonnepanelen bestaan uit een oppervlak van zonnecellen. Wanneer zonlicht op je paneel valt ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve en negatieve lading in de zonnecel. Deze wordt hierdoor omgezet in gelijkstroom.

Omvormen
Omdat het elektriciteitsnet gebruik maakt van wisselstroom, moet deze gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom. Dit is het soort stroom die wij gebruiken met onze apparaten via het stopcontact. Het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom wordt bij zonnepanelen gedaan door een omvormer, welke je aanschaft samen met de zonnepanelen. Ook Plug and Play zonnepanelen hebben een omvormer nodig om deze gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Dit is dus gelijk aan reguliere zonnepanelen. 

Van zonnepaneel naar je apparaten
Zoals je bij de voordelen al hebt gelezen, hoef je bij Plug and Play zonnepanelen geen kabels door te trekken naar je meterkast. Maar hoe komt je opgewekte zonne-energie dan uiteindelijk bij je werkende apparaten uit, zodat jij een wasmachine kunt draaien op zonne-energie? Dat is bij Plug and Play panelen heel eenvoudig! Via het stopcontact waar je de stekker van het paneel in steekt, komt de opgewekte stroom uit in de meterkast bij de aangesloten groep. Dit wordt dus gewoon geregeld via het elektriciteitsnet, waardoor je geen muren hoeft open te breken of kabels hoeft door te trekken van je dak naar de meterkast.

Je kunt op een lege groep in de meterkast maximaal 3600 Watt aansluiten. Dit staat gelijk aan ongeveer 5 á 6 sets zonnepanelen, afhankelijk van de kracht van de panelen natuurlijk. Mocht je meer zonnepanelen nodig hebben om je verbruik te dekken, kun je een nieuwe grep laten aanleggen door een ervaren elektricien.

Kun je zonne-energie van panelen met stekker ook salderen?
Zeker! Dit werkt in principe hetzelfde als een reguliere zonnepaneel. Je apparatuur in huis gebruikt jouw opgewekte zonne-energie. En wek je meer energie op dan je verbruikt, lever je deze middels de salderingsregeling gewoon terug aan je energieleverancier. 

Deze ‘teveel opgewekte stroom’ verkoop je als het ware aan jouw energie leverancier terug. Je krijgt er hetzelfde tarief voor dat je betaalt voor stroom wat je afneemt. Met de hoge energieprijzen van nu, kan dat behoorlijk oplopen. Aan het einde van het jaar verrekent je energieleverancier het aantal stroom dat je hebt afgenomen met de hoeveelheid energie die je hebt terug geleverd. Dit heet salderen.

Let op: je moet je zonnepanelen altijd aanmelden vóórdat je je zonnepanelen in gebruik neemt, om gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling. Dit kan via www.energieleveren.nl 

Hoeveel leveren Plug and Play zonnepanelen op?

De opbrengst van Plug and Play zonnepanelen hangt af van verschillende factoren:
1. Het vermogen van de zonnepanelen die je aanschaft
2. Het aantal panelen dat je plaatst
3. Het verlies door bijvoorbeeld vuilidgheid of schaduw. 

Zonnepanelen kunnen niet continue zonne-energie opwekken. Bijvoorbeeld ‘s nachts of wanneer er door bomen of omliggende gebouwen schaduw op je zonnepaneel valt. Daarom wordt er altijd rekening gehouden met ongeveer 15% verlies. Hieronder een rekensom ter illustratie hoeveel je zonnepaneel kan opleveren. 

Rekensom opbrengst zonnepanelen
Schaf je een paneel aan van 375 Wp (wattpiek), dan levert deze gemiddeld 318 kWh per jaar op:
375 Wp (totale vermogen zonnepaneel) x 85% (100% vermogen – 15% verlies) = 318 kWh. 

Verbruik je in een jaar tijd gemiddeld 2500 kWh aan stroom? Dan heb je ongeveer 8 zonnepanelen van 375 Wp nodig:
318 kWh (vermogen inclusief 15% verlies) x 8 panelen = 2544 kWh opbrengst per jaar. 

Hiermee dek je je volledige verbruik, wat honderden tot wel duizenden euro’s per jaar kan schelen op je eindafrekening!

 

 

Voorbeeld van opbrengst zonnepanelen
In het voorbeeld hiernaast zie je de energieopbrengst per zonnepaneel (van 375 Wp) ten opzichte van het totale verbruik.

Hiernaast zie je de energieopbrengst per zonnepaneel (van 375 Wp vermogen) ten opzichte van een jaarlijks verbruik van 3000 kWH. 

Om het volledige verbruik van 3000 kWh te dekken, zou je 10 zonnepanelen nodig hebben.

Hoeveel brengen Plug and Play zonnepanelen op?

Wat zijn de kosten versus opbrengsten?

Gemiddeld kosten Plug and Play zonnepanelen €800 tot €1000 per set van 2. 

Als je dus 8 zonnepanelen nodig hebt om je jaarlijkse verbruik van 3500 kWh te dekken, zou je dit tussen de €3.200 en €4.000 kosten. Dit vergt uiteraard een flinke investering. Maar wanneer je kosten en opbrengsten afweegt, zie je direct wat het je jaarlijks kan opleveren.

Toelichting rekensom
– In onderstaande rekensom gaan we uit van een energieprijs van €0,75 per kWh. Dit is de prijs die je zonder zonnepanelen zou betalen aan je energieleverancier per kWh dat je verbruikt. 
– In onderstaande rekensom gaan we daarnaast uit van een setprijs van 
€900 voor zonnepanelen van ieder 375 Wp.

Rekensom: binnen 2 jaar terug verdient! 
Verbruik je in een jaar tijd gemiddeld 2500 kWh aan stroom? Dan heb je ongeveer 8 zonnepanelen van 375 Wp nodig:
318 kWh (vermogen inclusief 15% verlies) x 8 panelen = 2544 kWh opbrengst per jaar. 

2500 kWh verbruik x 
€0,75 (prijs per kWh): een jaarrekening van 1.875,-
eenmalige kosten 8 zonnepanelen: 
3.600,- investering 

Met bovenstaande rekensom leer je dat je al na 2 jaar je investering van je zonnepanelen terug hebt verdient! Je investeert namelijk eenmalig 
3.600. Maar schaf je geen zonnepanelen aan? Dan ben je in 2 jaar al 3.750 kwijt aan energiekosten. Je zou kunnen zeggen dat je na twee jaar gebruik van je zonnepanelen dus echt gratis stroom hebt, welke je zelf opwekt! Uiteraard kun je er nog altijd voor kiezen om te beginnen met een kleiner aantal, waardoor je je energierekening al grotendeels kunt verlagen! 

Nadelen Plug and Play zonnepanelen

Naast voordelen zit er ook een nadeel aan Plug and Play zonnepanelen ten opzichte van reguliere zonnepanelen. Zo heb je bij het plaatsen van een volledig dak aan Plug and Play zonnepanelen extra groepen nodig in de meterkast. Hierdoor moet je een electricien inschakelen. Dit is echter alleen wanneer je een veelvoud Plug and Play panelen tegelijkertijd wilt aanschaffen. Start je eerst met een kleiner aantal? Dan is dit nog niet nodig. 

Conclusie: zijn Plug and Play zonnepanelen je investering waard?

Alle bovenstaande punten meegenomen, kunnen we niet anders dan enthousiast zijn over de komst van Plug and Play zonnepanelen! Hieronder nog even wat voordelen en feiten op een rij:

1. je kunt ze zelf plaatsen, dus geen installateur nodig
2. ze zijn hierdoor ook voordeliger dan reguliere zonnepanelen in aanschaf
3. je kunt ze meenemen naar een volgende woning
4. je kunt ze gemakkelijk uitbreiden naar meer 

Alles bij elkaar genomen is het aanschaffen van Plug and Play zonnepanelen eenvoudig en goed zelf te regelen. Je hoeft niet eerst te wachten op offertes of afspraken met een installateur. Wanneer de panelen binnen zijn, kun je ze direct op je dak plaatsen. De stroom wordt direct vanuit het stopcontact naar je meterkast doorgezet.

Kun je de zonne-energie van Plug and Play zonnepanelen ook salderen?

De salderingsregeling werkt voor alle soorten zonnepanelen hetzelfde. Dus kun je ook je opgewekte zonne-energie van Plug and Play zonnepanelen salderen. 

Wat is salderen?
Je apparatuur in huis gebruikt jouw eigen opgewekte zonne-energie. Maar wek je meer energie op dan je verbruikt, bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent? Dan lever je deze energie middels de salderingsregeling gewoon terug aan je energieleverancier. 

Deze ‘teveel opgewekte stroom’ verkoop je als het ware aan je energie leverancier. Je krijgt er hetzelfde tarief voor dat je betaalt voor stroom die je afneemt. Met de hoge energieprijzen van nu, kan dat behoorlijk oplopen. Aan het einde van het jaar verrekent je energieleverancier het aantal stroom dat je hebt afgenomen met de hoeveelheid energie die je hebt terug geleverd. Dit heet salderen.

Let op: je moet je zonnepanelen altijd aanmelden vóórdat je je zonnepanelen in gebruik neemt, om gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling. Dit kan via www.energieleveren.nl 

Let op: de salderingsregeling gaat veranderen! 
De overheid gaat de salderingsregeling de komende jaren helaas afbouwen. Het plan is om per 1 januari 2025 de salderingsregeling jaarlijks af te bouwen tot het uiteindelijk stopt in 2031. De salderingsregeling is ooit bedacht om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Maar nu de vraag naar zonnepanelen fors is toegenomen, is deze maatregel niet meer nodig. Dit plan is nog niet definitief, maar wel iets om rekening mee te houden. 

Leveren zonnepanelen nog wel op zonder de salderingsregeling?
Als de saldering in de toekomst wordt afgebouwd, betekent dat echter niet dat je jouw overschot aan stroom gratis aan het net geeft. Je zult altijd een vergoeding blijven ontvangen. Alleen zal deze niet meer hetzelfde tarief zijn als dat je moet betalen voor stroom. Je krijgt dan een andere terugleververgoeding. De verwachting is dat je tot en met 2024 nog 100% van je stroom mag salderen. In de jaren daarna zal dit ieder jaar met 9% afnemen tot 2031.

Slim dus om al zo snel mogelijk over te gaan op zonnepanelen om nog optimaal te profiteren van de salderingsregeling! 

Aanbieders Plug and Play zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in trek. De lange wachttijden van installateurs omzeil je dus handig met Plug en Play zonnepanelen. Maar waar vind je die? En wat zijn de ervaringen van anderen? Bekijk hieronder waar jij je zonnepanelen met stekker kunt aanschaffen.

NewPower Energy: ervaringen

Een van de aanbieders van zonnepanelen met stekker is NewPower energy. Zij hebben zonnepanelen met stekker in het assortiment van verschillende vermogens. 

prijs
De prijs van zonnepanelen bij NewPower Energy ligt tussen de 844 en 999.

assortiment
Je kunt kiezen uit 4 verschillende zonnepanelen met stekker. 

levertijd
De levertijd van NewPower Energy zonnepanelen is 4-6 weken. Door drukte bij alle zonnepanelen leveranciers kan hier enige vertraging op zitten, maar dit is bij vrijwel alle aanbieders zo. 

score
NewPower Energy scoort op verschillende review platformen hoger dan gemiddeld.

Google (3,6 van de 5)
3.6/5
Trustpilot (3,7 van de 5)
3.7/5
newpower energy ervaringen
newpower energy ervaringen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.