Afbouw salderingsregeling definitief?

Is de afbouw salderingsregeling definitief? Nee, het is verlengd! En dat is goed nieuws voor iedereen die zonnepanelen bezit of van plan is deze aan te schaffen. Waar er enige tijd onduidelijkheid was over de salderingsregeling, heeft de regering besloten deze toch te verlengen. Lees in dit artikel wat deze salderingsregeling precies inhoudt, wat je moet weten over salderen en het laatste nieuws over het terugleveren.

Wat is de salderingsregeling?

Laten we eerst beginnen met het uitleggen wat de salderingsregeling precies is. Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Deze gebruik je natuurlijk grotendeels voor je eigen apparatuur. Denk aan de wasmachine, vaatwasser, televisie, koelkast en natuurlijk de stroomvoorziening voor je verlichting en opladers. Het salderen is het verrekenen van de opgewekte stroom met de verbruikte stroom.

Voorbeeld

Op een zonnige dag wek je overdag stroom op. Als je op datzelfde moment je wasmachine aanzet draait deze volledig op je eigen opgewekte zonne-energie. Ben je niet thuis op deze zonnige dag? Dan wordt de opgewekte zonne-energie niet gebruikt en lever je deze terug aan de energieleverancier. Zet je ‘s avonds laat de vaatwasser aan? Dan schijnt natuurlijk de zon niet en gebruik je stroom van de energieleverancier i.p.v. zonne-energie. De opgewekte en verbruikte stroom wordt aan het einde van het jaar tegen elkaar afgestreept. Dit noem je salderen!

Maar het kan voorkomen dat je meer energie opwekt, dan dat je nodig hebt of verbruikt in een maand. Bijvoorbeeld omdat je meer zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan dat je nodig hebt om je verbruik te dekken. Of wanneer je drie weken op vakantie bent en je apparatuur haast geen elektriciteit verbruikt. Deze kun je terugleveren aan jouw energieleverancier. Je verkoopt je stroom als het ware terug aan je energieleverancier.

Wat is het verschil tussen salderen en een terugleververgoeding?

Het verschil tussen salderen en terugleveren zit in de vergoeding die je ontvangt. Bij salderen is dit het tarief dat je ook betaalt voor stroom en bij terugleveren moet je rekening houden met een ander tarief die je per kWh ontvangt. Dit kan per leverancier verschillen!

Salderingsgrens

Hou wel rekening met de salderingsgrens. De salderingsgrens is de maximale hoeveelheid elektriciteit die je mag salderen. Deze grens is de hoeveelheid elektriciteit die je van de energieleverancier hebt ontvangen. Heb je meer energie teruggeleverd dan dat je hebt afgenomen? Dan ontvang je daarover een terugleververgoeding.

Terugleververgoeding

De terugleververgoeding ontvang je dus voor alle overige en ‘te veel’ opgewekte energie. De hoogte van deze vergoeding mogen energieleveranciers zelf bepalen. Het is dus slim om bij het kiezen van een energieleverancier te kijken naar de leverancier met de beste terugleververgoedingen!

Rekenvoorbeeld

Hierbij een rekensom om een voorbeeld te schetsen. Je hebt zonnepanelen op je dak liggen die in 1 jaar tijd 2500 kWh opleveren. Je energieleverancier levert je 500 kWh voor stroom die je gebruikt wanneer de zon niet schijnt of bijvoorbeeld in de avonden. In datzelfde jaar gebruik je van de 2500 kWh opgewekte stroom, zelf 1300 kWh. Je kunt hiervan 500 kWh salderen en levert de overige 700 kWh opgewekte stroom terug aan het energie net.

De salderingsgrens is in dit voorbeeld 500 kWh, omdat dat de hoeveelheid geleverde elektriciteit van je leverancier is. Van de 1300 kWh teveel opgewekte energie wordt dus 500 kWh afgetrokken. Dit heet salderen. Voor de overige 700 kWh ontvang je een terugleververgoeding.

Salderingsregeling afgeschaft, of toch niet?

Er was lange tijd sprake van het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025. Gelukkig is begin februari naar buiten gebracht dat de salderingsregeling voorlopig in stand blijft. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen de stroom die ze terugleveren kunnen blijven afstrepen tegen de stroom die ze afnemen van de leverancier. Vooral de partijen BBB en GroenLinks-PvdA vinden dat de salderingsregeling van kracht moet blijven, om zonnepanelen bereikbaar te houden voor alle inkomensgroepen. De salderingsregeling was onderwerp van discussie omdat o.a. Rob Jetten de aanschaf van zonnepanelen zo goedkoop in aanschaf vond dat ze ook zonder de overheidssteun een goede investering zijn voor de consument.

Salderingsregeling verlengd, wat betekent dit voor jou?

De salderingsregeling blijft voorlopig van kracht, wat betekent dat je nog gewoon de door jou opgewekte stroom kunt afstrepen tegen de afgenomen stroom van de leverancier. Het is dus voorlopig ook nog extra voordelig om zonnepanelen aan te schaffen.

Wat als je niet meer mag salderen?

Wanneer de salderingsregeling vervalt, kun je niet meer je te veel opgewekte stroom afstrepen tegen de afgenomen stroom van de leverancier. Mocht je 500 kWh stroom per jaar afnemen van jouw leverancier (bijvoorbeeld wanneer je stroom nodig hebt in de avonden, wanneer je panelen geen zonne-energie opwekken), dan moet je hier altijd voor betalen en kun je je te veel opgewekte stroom hier niet vanaf halen. Al je teveel opgewekte stroom kun je natuurlijk wel blijven terugleveren, maar deze vergoeding per kWh is lager dan het tarief dat je betaalt voor stroom per kWh.

Hoe ontvang je geld voor de salderingsregeling?

Wanneer je van de salderingsregeling gebruikt wilt maken, moet je je zonnepanelen aanmelden. Zo weet de overheid dat je zonnepanelen op het dak hebt liggen en dat je duurzame energie opwekt! Deze moet je aanmelden vóór dat je zonnepanelen energie gaan opwekken via www.energieleveren.nl Zonder deze aanmelding, ontvang je dus geen terugleveringskosten.

Salderingsregeling Plug & Play Zonnepanelen

De salderingsregeling voor plug & play zonnepanelen werkt hetzelfde als wanneer je gewone zonnepanelen op je dak hebt liggen. Zonnepanelen met stekker leveren namelijk ook stroom terug aan de leverancier. Waar je bij reguliere zonnepanelen kabels door moet trekken door je woning naar de meterkast, leveren plug en play zonnepanelen stroom terug via het stopcontact naar je meterkast.

Ook voor zonnepanelen met stekker is het dus voordelig dat de salderingsregeling nog even aan blijft! Lees hier alles over zonnepanelen met stekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.