Afbouw salderingsregeling definitief?
Wat is de salderingsregeling?
Voorbeeld
Op een zonnige dag wek je overdag stroom op. Als je op datzelfde moment je wasmachine aanzet draait deze volledig op je eigen opgewekte zonne-energie. Ben je niet thuis op deze zonnige dag? Dan wordt de opgewekte zonne-energie niet gebruikt en lever je deze terug aan de energieleverancier. Zet je ‘s avonds laat de vaatwasser aan? Dan schijnt natuurlijk de zon niet en gebruik je stroom van de energieleverancier i.p.v. zonne-energie. De opgewekte en verbruikte stroom wordt aan het einde van het jaar tegen elkaar afgestreept. Dit noem je salderen!
Maar het kan voorkomen dat je meer energie opwekt, dan dat je nodig hebt of verbruikt in een maand. Bijvoorbeeld omdat je meer zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan dat je nodig hebt om je verbruik te dekken. Of wanneer je drie weken op vakantie bent en je apparatuur haast geen elektriciteit verbruikt. Deze kun je terugleveren aan jouw energieleverancier. Je verkoopt je stroom als het ware terug aan je energieleverancier.
Wat is het verschil tussen salderen en een terugleververgoeding?
Salderingsgrens
Terugleververgoeding
De terugleververgoeding ontvang je dus voor alle overige en ‘te veel’ opgewekte energie. De hoogte van deze vergoeding mogen energieleveranciers zelf bepalen. Het is dus slim om bij het kiezen van een energieleverancier te kijken naar de leverancier met de beste terugleververgoedingen!
Rekenvoorbeeld
Hierbij een rekensom om een voorbeeld te schetsen. Je hebt zonnepanelen op je dak liggen die in 1 jaar tijd 2500 kWh opleveren. Je energieleverancier levert je 500 kWh voor stroom die je gebruikt wanneer de zon niet schijnt of bijvoorbeeld in de avonden. In datzelfde jaar gebruik je van de 2500 kWh opgewekte stroom, zelf 1300 kWh. Je kunt hiervan 500 kWh salderen en levert de overige 700 kWh opgewekte stroom terug aan het energie net.
De salderingsgrens is in dit voorbeeld 500 kWh, omdat dat de hoeveelheid geleverde elektriciteit van je leverancier is. Van de 1300 kWh teveel opgewekte energie wordt dus 500 kWh afgetrokken. Dit heet salderen. Voor de overige 700 kWh ontvang je een terugleververgoeding.
Salderingsregeling afgeschaft, of toch niet?
Salderingsregeling verlengd, wat betekent dit voor jou?
Wat als je niet meer mag salderen?
Hoe ontvang je geld voor de salderingsregeling?
Wanneer je van de salderingsregeling gebruikt wilt maken, moet je je zonnepanelen aanmelden. Zo weet de overheid dat je zonnepanelen op het dak hebt liggen en dat je duurzame energie opwekt! Deze moet je aanmelden vóór dat je zonnepanelen energie gaan opwekken via www.energieleveren.nl Zonder deze aanmelding, ontvang je dus geen terugleveringskosten.
Salderingsregeling Plug & Play Zonnepanelen
De salderingsregeling voor plug & play zonnepanelen werkt hetzelfde als wanneer je gewone zonnepanelen op je dak hebt liggen. Zonnepanelen met stekker leveren namelijk ook stroom terug aan de leverancier. Waar je bij reguliere zonnepanelen kabels door moet trekken door je woning naar de meterkast, leveren plug en play zonnepanelen stroom terug via het stopcontact naar je meterkast.
Ook voor zonnepanelen met stekker is het dus voordelig dat de salderingsregeling nog even aan blijft! Lees hier alles over zonnepanelen met stekker!