Zonnepanelen schoonmaken

Belangrijk dus om je zonnepanelen goed schoon te houden. In principe hoef je je panelen bijna nooit schoon te maken. Normaal stof of zand kan met een regenbui vaak gemakkelijk weglopen van je zonnepanelen. Maar is het hardnekkig, zoals saharastof? Dan zit er niets anders op dan deze schoon te maken. Maar hoe doe je dit? Bekijk hieronder wat je nodig hebt om je zonnepanelen schoon te maken en hoe je dit veilig uitvoert.

Wist je dat.. het zand van een Sahara storm de opbrengst van je zonnepanelen kan laten teruglopen tot maarliefst 10%?

Oorzaken vieze zonnepanelen

– zand of Sahara zand
– vogelpoep
– stuifmeel
– roet van uitlaatgassen
– bladeren en takken
– kleine hellingshoek
– zonnepanelen
– groene aanslag

Inhoud

Schone zonnepanelen = meer rendement.

De zonnecellen kunnen (zon)licht beter opnemen wanneer er geen vuil op zit. Wanneer er een laagje over de cellen komt, bijvoorbeeld door zand of stof, presteren de panelen minder goed. Hierdoor gaat de opbrengst omlaag. Schone zonnepanelen brengen ongeveer 2-10% meer op versus zonnepanelen die vies zijn. Een klein verschil, maar niet geheel onbelangrijk.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze blijvend werken wanneer er zand of stof op zit. Het is dus niet zo dat je panelen niets meer opbrengen of niet meer werken bij stof of vuil. Toch is het verstandig om eens in de paar jaar onderhoud te plegen aan je zonnepanelen. Hierbij hoort ook het schoonmaken van zonnepanelen. In principe is één keer in de vijf jaar voldoende. Wanneer de panelen uitzonderlijk vies zijn, door bijvoorbeeld een storm, is het aan te raden vaker te reinigen. Maar hoe weet je dit?

Wanneer je zonnepanelen vuil zijn, kun je dit terugzien in het rendement van je panelen. De meeste leveranciers hebben een app waarbij je de dagelijkse opbrengst kunt bijhouden.

Wanneer moet je je zonnepanelen reinigen?

Je zonnepanelen leveren in principe het gehele jaar zonne-energie op. Er is zelfs niet continue zon nodig om je woning van gratis groene stroom te voorzien. Daglicht is al voldoende. Maar omdat ze het maximale opbrengen bij zon, wil je natuurlijk dat je zonnepanelen er optimaal bij liggen wanneer de lente en zomerperiode voor de deur staat.

Als je je zonnepanelen wilt schoonmaken, is het raadzaam dit dus aan het begin van het voorjaar te doen. Bijvoorbeeld in de maand maart, wanneer de lente van start gaat. Wanneer je panelen schoon zijn vanaf april, profiteer je het meest van de opbrengsten. De maanden dat de zon in Nederland het meeste schijnt is namelijk in de maanden mei, juni en juli.

Wat wel gebruiken bij schoonmaken

Wat niet gebruiken bij schoonmaken

Hoe kun je zonnepanelen schoonmaken?

Ga je aan de slag met het schoonmaken van jouw zonnepanelen? Bekijk dan hieronder hoe je deze het beste kunt reinigen zonder ze te beschadigen.

Stap 1: Schakel installatie uit
Schakel je installatie uit voordat je begint met het reinigen van je zonnepanelen. In principe moet je geen stroom krijgen, maar het gebruik van water bij elektrische apparaten is altijd risicovol.

Stap 2: Haal takken en bladeren weg
Controleer vervolgens op andere obstakels. Zo kun je het oppervlak van de panelen beter schoonmaken.

Stap 3: Vul een emmertje met regenwater of osmose water.
Wanneer je panelen erg vuil zijn, kun je een speciaal schoonmaakmiddel toevoegen. Gebruik in geen enkel geval een normaal schoonmaakmiddel of schuurmiddel. Ook dit kan de zonnecellen beschadigen.

Stap 4: Gebruik een ladder, steiger óf een telescoop borstel
Gebruik een van deze hulpmiddelen om bij de zonnepanelen te komen. Vergeet geen valbeveiliging te gebruiken wanneer je op een hoge ladder of steiger klimt. Denk hierbij aan een tuigje of helm.

Stap 5: Reinig de zonnepanelen
Gebruik hiervoor een zachte spons of doek, of een borstel met zachte haren. Wrijf zachtjes over de panelen zonder druk te zetten. Droog de zonnepanelen vervolgens met een zachte en droge doek.

Stap 6: Schakel de installatie weer in
Controleer vervolgens of deze weer naar toebehoren werkt.

neem geen risico's

Let bij het schoonmaken op

Veiligheid
Omdat zonnepanelen op je dak liggen, is het belangrijk dat je deze klus op een veilige manier uitvoert. Gebruik bijvoorbeeld een steiger of stevige ladder in combinatie met valbeveiliging.

Beschadigingen
Een andere manier om zonnepanelen schoon te maken is middels een uitschuifbare set welke je op de tuinslang aansluit. Let op dat je geen hogedrukspuit gebruikt. Deze kan de beschermlaag beschadigen.

Temperatuur
Maak de panelen niet schoon aan het einde van een warme, zonnige dag. Zo kan het grote temperatuurverschil schade brengen aan de panelen. Ze kunnen kleine barstjes en scheuren in de toplaag ontstaan.

Zelf zonnepanelen schoonmaken of uitbesteden?

zelf schoonmaken

Bovenstaande meegenomen, kun je zonnepanelen dus prima zelf schoonmaken. Toch zorgen de verschillende risico’s ervoor dat het wellicht veiliger is om het uit te besteden. Niet alle zonnepanelen zijn goed bereikbaar, door de grote hoogte waar ze op liggen. Kom je gemakkelijk bij de panelen is het nog de vraag of je ze niet beschadigd door teveel water te gebruiken of niet de goede materialen toe te passen. En dan het risico om van grote hoogte te vallen niet te vergeten. Het voordeel van het zelf reinigen van de panelen is uiteraard de kosten die je hiermee bespaard.

uitbesteden

Wanneer je je zonnepanelen laat reinigen door een professioneel bedrijf, weet je zeker dat de klus goed wordt geklaard. Je panelen worden gereinigd met speciale schoonmaakmiddelen en je hoeft zelf het dak niet op. Het nadeel van het uitbesteden is echter dat dit in de kosten kan oplopen.

Tip: sluit je zonnepanelen af bij een bedrijf? Vergeet dan niet bij het aanvragen van een zonnepanelen offerte om het schoonmaken van zonnepanelen mee te nemen in je onderhoudscontract. Zo komen installateurs meestal na een periode terug om onderhoud te plegen. Vraag of ze tijdens dit onderhoud ook reiniging doen.

zonnepanelen schoonmaken

Wat zijn de kosten van het schoonmaken van zonnepanelen?

Laat je zonnepanelen reinigen door een erkend bedrijf? Hou dan rekening met wat extra kosten. De gemiddelde kosten van het schoonmaken van zonnepanelen liggen tussen de €60 en €100. De uiteindelijke kosten kunnen echter van verschillende factoren afhangen, zoals:

hoeveel zonnepanelen je hebt
– bereikbaarheid van je panelen
– het bedrijf waardoor je het laat reinigen
– schaarste van erkende onderhoudsmensen

Garantie en verzekering

Vervalt je garantie wanneer je zelf schoonmaakt?

Let bij het aankopen van zonnepanelen op de garantie voorwaarden. Bekijk bijvoorbeeld of de garantie komt te vervallen wanneer je zelf (met schoonmaakmiddelen) je panelen reinigt. Dit kun je navragen wanneer je de offerte ontvangt of teruglezen in het contract dat je afsluit.

Dekt je verzekering eventuele schade?

Ook is het verstandig om te achterhalen hoe je verzekert bent met je zonnepanelen. In de meeste gevallen vallen zonnepanelen onder je woonhuisverzekering en ben je verzekert voor bijvoorbeeld stormschade. Dit kan anders zijn wanneer je schade hebt nadat je zelf je panelen hebt schoongemaakt met bijvoorbeeld verkeerde schoonmaakmiddelen. Check daarom altijd voordat je panelen geïnstalleerd worden in welke mate je verzekert bent voor diverse schade oorzaken.
Onze favoriete tools

Ga jij na het lezen van dit artikel aan de slag met het schoonmaken van jouw zonnepanelen? Bekijk dan hier onze favoriete tools en materialen om je zonnepanelen te reinigen. 

schoonmaakmiddelen zonnepanelen

Onderstaande reinigers zijn speciaal ontwikkelt om zonnepanelen te reinigen. Kies voor een handige spray of voeg een scheut toe aan het speciale schoonmaak water. 

telescoopsteel

Met een telescoopsteel kom je gemakkelijk bij je zonnepanelen zonder op een ladder of steiger te staan. De meeste telescoopstelen zijn in lengte verstelbaar en hebben een handige watertoevoer. 

osmose water

Osmose water is water dat geen kalk, natrium, lood, zout, ijzer, kalium en magnesium bevat. Het is hierdoor zacht voor textiel, maar ook mild om kwetsbare oppervlakken als zonnepanelen mee te reinigen.

veelgestelde vragen over zonnepanelen schoonmaken

Nee dat is zeer af te raden. Kraanwater in Nederland bevat veel kalk. Dit is schadelijk voor de beschermlaag van zonnepanelen. Voor het schoonmaken van zonnepanelen kun je het beste gebruik maken van ontkalkt water of regenwater. Deze laatste is van nature vrij van kalk.
Ja, in principe wel. Let op dat je hier geen hogedrukspuit op aansluit. De harde straal is schadelijk voor de beschermlaag van de zonnepanelen. Je kunt de tuinslang het beste aansluiten op een telescoopborstel. Zo kom je gemakkelijk op grote hoogtes zonder ladder of steiger.
Ga je zelf aan de slag met het reinigen van je zonnepanelen? Dan zijn de kosten van de schoonmaak zeer beperkt. Je hoeft namelijk enkel een zachte doek of spons aan te schaffen. In sommige gevallen ook een speciale reiniging. Laat je je zonnepanelen schoonmaken door een erkend bedrijf? Dan ben je meer geld kwijt. Denk aan zo’n €60-€100.
Zeker! Met behulp van bovenstaande tips, kun jij zo aan de gang met het schoonmaken van je zonnepanelen. Let wel op de nodige veiligheidsrisico’s, de garantie en verzekering voordat je hieraan begint.
In principe is het schoonmaken van je zonnepanelen slechts 1x in de vijf jaar nodig. Zijn ze echter vies geworden door zand, stof, bladeren of vogelpoep? Dan is het aan te raden deze direct te (laten) reinigen voor een maximale opbrengst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.