Zonnepanelen kopen: 8 tips

Het aanschaffen van zonnepanelen is de manier om je energierekening te verlagen en kosten te besparen. Wanneer je je eigen zonne-energie opwekt, bespaar je jaarlijks namelijk honderden tot duizenden euro’s op je jaarrekening.

Wanneer je dit artikel leest ben je waarschijnlijk op zoek naar meer informatie over zonnepanelen kopen. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen? Wat zijn de prijzen van zonnepanelen? En wat zijn de beste soorten zonnepanelen? Bekijk onze 8 tips om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden bij het kopen van zonnepanelen.

zonnepanelen kopen
waarom is nu het beste moment?
  1. De energieprijzen zijn historisch hoog. Zonnepanelen verlagen je energierekening.

  2. Omdat de energieprijzen zo hoog zijn, heb je je investering er nu sneller uit dan voorgaande jaren.

  3. De salderingsregeling stopt per 2025, dus je kunt je energie overschot nog 3 jaar terug verkopen aan je energieleverancier.

  4. Je krijgt btw terug van de Belastingdienst, welke 21% van de totale investering bedraagt. Dit is bij een investering van €10.000 toch €2100.

zonnepanelen kopen: 8 factoren waar je op moet letten

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Je wilt je natuurlijk goed voorbereiden voordat je overgaat tot de aankoop. Bekijk hier onze 10 tips waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen. 

1. Is je dak geschikt?

Het eerste punt waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen is het dak van je woning. Je moet hierbij nagaan of je dak geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen. Zo is niet ieder dat stevig genoeg om het gewicht van zonnepanelen te dragen. Je moet je dak controleren op zwakke plekken, door bijvoorbeeld houtrot of zwakke plekken.

Daarnaast moet je rekening houden met factoren als schaduw, door bijvoorbeeld bomen of andere gebouwen. Maar ook hoeveel ruimte je hebt wanneer je een dakkapel of groot dakraam hebt. Heb je een rieten dak? Dan kun je hier geen zonnepanelen op plaatsen.

2. Wat is je jaarlijkse energie verbruik?

Wanneer je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen moet je uitrekenen hoeveel zonnepanelen je daadwerkelijk nodig hebt. Dit doe je door te kijken hoeveel energie je jaarlijks verbruikt in je woning. Kijk hiervoor op jouw energierekening van het voorgaande jaar. Hier kun je het totaaloverzicht vinden van je jaarlijkse stroomverbruik. Ook hebben veel energieleveranciers apps of een website waar je dit realtime op kunt bekijken.

Je bespaart het meeste geld wanneer je alle energie die je nodig hebt, zelf opwekt. Op die manier hoef je deze niet te kopen van je energieleverancier. In plaats van honderden euro’s per jaar te betalen, wek je zelf je stroom op met de zonnepanelen op je dak.

3. Wat is de beste ligging?

Wanneer je zonnepanelen op je dak plaatst, wil je kiezen voor de beste ligging. Zo haal je het maximale uit je zonnepanelen. Je kunt zonnepanelen het beste aan de zuidelijke richting leggen, waar doorgaans de meeste zon op valt. Andere richtingen zijn ook geschikt, maar hou hierbij wel rekening met een lagere opbrengst. Bekijk daarom altijd op welke kant van je dak de meeste zon valt.

Daarnaast is het van belang of je een schuin of plat dak hebt. In beide gevallen is het plaatsen van zonnepanelen mogelijk. Bij een plat dak worden zonnepanelen in een hellingshoek geplaatst. Dit kan effect hebben op welke zonnepanelen je hiervoor moet aanschaffen.

4. Wat is je budget?

Het volgende belangrijke punt bij het aankopen van zonnepanelen is nagaan hoeveel budget je te besteden hebt om zonnepanelen aan te schaffen. Wanneer je je jaarlijkse stroomverbruik weet, kun je nagaan hoeveel zonnepanelen je moet aanschaffen om dit verbruik te dekken en zelf op te wekken. Het kan natuurlijk zijn dat je hiervoor 10 zonnepanelen nodig hebt. Maar dit wilt niet zeggen dat je het budget hebt om direct 10 panelen aan te schaffen. Kijk daarom altijd naar het beschikbare budget. Zelfs wanneer je 5 zonnepanelen aanschaft, zorgt dit voor een lagere energierekening.

5. Wat is het vermogen van de zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt met ieder hun eigen vermogen. Deze wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Het aantal wattpiek per zonnepaneel is het aantal stroom dat opgewekt kan worden in de meest ideale omstandigheden.

zonnepanelen kopen - vermogens

Zonnepanelen met een groot vermogen zijn duurder in aanschaf, maar zorgen wel voor een hoog rendement. Heb je minder budget beschikbaar, kun je kiezen voor zonnepanelen met een lagere wattpiek. Op die manier wek je wel eigen zonne-energie op, maar is je investering minder groot. Wil jij weten welk vermogen het meest ideaal is in jouw woonsituatie? Vraag hier een vrijblijvend advies van zonnepanelen experts.

6. Heb je recht op subsidies?

Ga voor het kopen van zonnepanelen na of je recht hebt op subsidies. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies beschikbaar. Wel wordt het aankopen van zonnepanelen wel aangemoedigd doordat je btw kunt terugvragen over je volledige investering. Omdat dit 21% is over het totaalbedrag, kan dit oplopen tot honderden euro’s.

Gemeenten mogen zelf bepalen of zij het aanschaffen van zonnepanelen in hun buurt stimuleren. Ga daarom altijd na of jouw gemeente een subsidieregeling of energiebesparende leningen hebben.

7. Welk soort zonnepanelen neem je?

Je hebt verschillende soorten zonnepanelen op de markt. De meeste zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Dit zijn ook direct de twee meest gebruikte. zonnepanelen op de Nederlandse markt. Dit zijn monokristallijn en polykristallijn panelen. Mono zonnepanelen zijn zwart van kleur, duurder dan poly zonnepanelen maar hebben een hoog rendement. Poly zonnepanelen zijn blauw van kleur, iets voordeliger dan de mono zonnepanelen, maar leveren minder op. Mono panelen zijn geschikt voor kleine daken door de hoge opbrengst. Heb je een groter dakdeel? Dan kies je beter voor poly zonnepanelen.

Vraag hier een gratis én vrijblijvende offerte aan en kom er binnen 24 uur achter welke zonnepanelen jij nodig hebt, hoeveel deze kosten en hoeveel je er nodig hebt voor jouw verbruik.

8. Prijs van zonnepanelen

Een van de meest belangrijke factoren bij het kopen van zonnepanelen is natuurlijk de prijs. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, met ieder hun eigen prijsklasse. Een paneel met hoger vermogen is doorgaans hoger in prijs dan een die minder wattpiek per jaar oplevert. De prijs wordt berekent door het aantal wattpiek (Wp) per zonnepaneel. Deze ligt op dit moment op gemiddeld €1,10 tot €1,70 per Wp.

De aanschafkosten voor een gemiddeld dak met zonnepanelen liggen ongeveer op €5000-€9000. Deze prijs is indicatief omdat dit afhankelijk is van o.a. het vermogen van de panelen, het aantal zonnepanelen en de installatiekosten.

Benieuwd wat de prijs is voor zonnepanelen op jouw dak, met jouw verbruik? Ontvang binnen 24 uur een gratis én vrijblijvende offerte.

Na hoeveel jaar heb je zonnepanelen terugverdiend?

Omdat het zonnepanelen kopen om een grote investering vraagt, is het logisch dat je wilt weten wanneer je deze hebt terugverdiend. Zonnepanelen van nu hebben een hoge opbrengst. En dat is fijn, want dat betekent ook dat je ze sneller zal terugverdienen. In de tabel hieronder zie je dat je met een energieprijs van €0,69 per kWh, je investering binnen 3,5 jaar terug hebt. 

Deze prijzen zijn een indicatie en schetsen een voorbeeld situatie. Welke prijs je zult betalen hangt af van het vermogen van jouw woonsituatie. 

zonnepanelen kopen - terugverdientijd

Prijzen van zonnepanelen

Zoals je eerder in het artikel al hebt kunnen lezen, is de prijs van zonnepanelen afhankelijk van verschillende factoren als het vermogen, het aantal en marktprijzen. Hierboven zie je een tabel met enkele voorbeelden van prijzen.

Let op: deze prijzen zijn slechts een voorbeeld. De exacte prijs die jij gaat betalen is namelijk afhankelijk van het vermogen van de panelen die je nodig hebt, jouw energieverbruik en de ruimte op je dak.

zonnepanelen kopen

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen kopen?

Zoals je in dit artikel kunt lezen is de investering die je moet doen aan de hoge kant. Dit is echter een eenmalige investering, welke je na enkele jaren hebt terugverdiend. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks op je energieprijs. En wanneer je de investering eruit hebt, is de opbrengst van jouw zonne-energie dus pure winst. Omdat de energieprijzen ontzettend hoog zijn, heb je de investering er zo uit en bespaar je dus ongelooflijk veel geld.

Voorbeeld:
Je verbruikt gemiddeld 2500 kWh per jaar. Dankzij de 7 zonnepanelen op jouw dak wek je jaarlijks 2205 kWh op. Met een energieprijs van €0,80 per kWh bespaar je met je zonnepanelen €1764. Zonder deze zonnepanelen had je €2000 moeten betalen. Nu betaal je slechts een rest som van €236.

Dus wil jij...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.