Zonnepanelen huren of kopen?

Er verschijnen steeds meer zonnepanelen op de Nederlandse daken. En dat is maar goed ook, want hoe meer groene energie we met z’n allen opwekken, hoe beter het zal gaan met het klimaat. En dat niet alleen, want je bespaart ook ontzettend veel geld met je jaarlijkse energierekening. Zo kunnen zonnepanelen op je dak (bijna) je gehele energieverbruik dekken. Op op die manier hoef je geen energie meer te kopen van jouw leverancier.

Dit klinkt rooskleurig, maar er staat wel een grote investering tegenover. En dat geldbedrag gebruik je wellicht liever voor andere belangrijke zaken. Maar wat als je wel wilt profiteren van de voordelen van zonnepanelen, maar niet de investering kunt of wilt doen? Dan is er de oplossing van het huren van zonnepanelen.

Zonnepanelen huren of kopen?
Kom in dit artikel te weten of zonnepanelen huren iets voor jou is. Bekijk de voor- en nadelen, de kosten en de opbrengsten.

zonnepanelen kopen

Inhoud van dit artikel

Zonnepanelen huren

zonder te investeren!

Voordelen zonnepanelen huren

Geen grote investering:
Je hoeft geen grote investering te doen om te kunnen profiteren van zonnepanelen. Het geld dat je hiermee bespaard kun je dus op je bankrekening laten staan en gebruiken voor andere zaken.

Bespaar op je energierekening:
Je hoeft geen grote investering te doen om te kunnen profiteren van zonnepanelen. Het geld dat je hiermee bespaard kun je dus op je bankrekening laten staan en gebruiken voor andere zaken.

Vaste huurprijs:
Je betaalt maandelijks een vaste prijs voor de huur van zonnepanelen. Je komt dus niet voor verrassingen te staan.

Gratis stroom na het afkopen:

Gemiddeld gaan zonnepanelen 25-30 jaar mee. Na de huurperiode kun je de zonnepanelen op je dak voor een kleinere prijs overnemen, waarna je nog jarenlang gratis je eigen zonne-energie opwekt.

Nadelen zonnepanelen huren

Kopen voordeliger over lange termijn:
Wanneer je alle zonnepanelen zou kopen en het bedrag in 1x betaalt ben je voordeliger uit. Dit vergt natuurlijk wel een grote investering van duizenden euro’s die je moet doen.

Er is (nog) geen btw aftrek mogelijk
Wanneer je zonnepanelen koopt kun je 21% btw over het totaalbedrag terugkrijgen van de overheid. Deze regeling is (nog) niet geldig wanneer je zonnepanelen huurt. 

Alleen eigen woning:
Zonnepanelen kun je alleen huren wanneer je eigenaar bent van de woning waar deze op komen te liggen. Het is dus niet mogelijk om zonnepanelen te huren, wanneer je in een huurwoning zit. 

zonnepanelen huren of kopen - voordelen en nadelen

Hoe gaat het in zijn werk?

Je hebt interesse in het huren van zonnepanelen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Wanneer je zonnepanelen huurt start je met dezelfde checklist als wanneer je zonnepanelen gaat kopen. Zo moet je ook bij het huren van zonnepanelen checken of je dak geschikt is voor het plaatsen van panelen. Maar ook wat je jaarlijkse energieverbruik is. Zo kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. In de meeste gevallen kan de leverancier van je zonnepanelen dit eenvoudig voor je uitwerken in een op maat gemaakte offerte.

Onderstaande stappen zul je doorlopen bij het huren van zonnepanelen:

Wat zijn de kosten en opbrengsten van gehuurde zonnepanelen?

Nu je ziet dat er veel voordelen zitten aan het huren van zonnepanelen wil je natuurlijk weten wat hiervan de maandelijkse kosten zijn. Om dit te berekenen moet je rekening houden met onderstaande zaken:
– wat is je jaarlijkse stroomverbruik?
– wat is de ligging van je dak?
– hoeveel stroom wil je opwekken?

Omdat iedere situatie uniek is, is er geen standaard prijslijst voor het huren van zonnepanelen. Wel kun je uit onderstaande voorbeeld opmaken dat je ongelooflijk veel geld kunt besparen met het huren van zonnepanelen.

zonnepanelen huren of kopen - rekenvoorbeeld

Jaarlijkse besparing

Een huishouden verbruikt 4000 kWh stroom per jaar. Om dit complete verbruik te dekken heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig. Bij HalloStroom huur je een compleet systeem met 12 zonnepanelen, omvormer, en installatie voor een maandelijkse prijs van  €78.

Nu de prijs per kWh rond de €0,80 cent liggen (september 2022), zou je normaal gesproken €266 per maand betalen aan je leverancier. Dit hoef je nu niet meer te betalen, want je wekt je eigen stroom op!

zonder zonnepanelen: €266 per maand
met gehuurde panelen: €78 per maand

Zoals je in dit voorbeeld kunt zien, bespaar je maar liefst 188 per maand!! Dit is dus meer dan €2000 per jaar!

Bij wie kun je zonnepanelen huren?

Er zijn verschillende aanbieders van gehuurde zonnepanelen. Zo kun je bij veel groene en duurzame energieleveranciers een zonnepaneel huren als onderdeel van je energiecontract. Het nadeel hiervan is dat je hiervoor dus vaak moet overstappen naar een andere energiemaatschappij. En dat is in tijden van stijgende prijzen niet voordelig voor je contract en jaarrekening.

Een onafhankelijke partij waar je onafhankelijk zonnepanelen kunt huren is HalloStroom.

zonnepanelen huren of kopen - hallostroom
zonnepanelen huren of kopen - hallostroom

Zonnepanelen huren bij HalloStroom: ervaringen

Een van de aanbieders van gehuurde zonnepanelen is HalloStroom. Dit is een onafhankelijke partij waar je voor een vast maandelijks tarief zonnepanelen kunt huren. Hun doel is het bereikbaar maken van 100% duurzame energie voor iedereen. Ook voor degene die geen grote investering willen of kunnen doen. 

HalloStroom is in 2017 gestart door drie vrienden. Inmiddels telt het bedrijf al meer dan 40 werknemers  en hebben ze al meer dan 10.000 klanten geholpen aan zonnepanelen. Lees hieronder enkele ervaringen van andere klanten van HalloStroom.

Wat zit er in een huurpakket van zonnepanelen?

Wanneer je een huurcontract afsluit, betaal je vanaf dat moment maandelijks dezelfde prijs. Je ontvangt hiervoor een pakket met onderstaande inbegrepen:

Wat voor soort zonnepanelen kun je huren?

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Zo heb je de zwarte variant, welke gemaakt zijn van monokristallijn. Deze hebben een hoog rendement en wekken meer energie op per m2 dan de bekende blauwe zonnepanelen. Deze blauwe variant is de polykristallijn en zijn vooral geschikt voor hele grote oppervlaktes. Bij HalloStroom maken ze enkel gebruik van A-kwaliteit mono zonnepanelen.

conclusie: zonnepanelen huren of kopen?

Wanneer je duizenden euro’s op je spaarrekening hebt staan, welke je totaal niet zou missen na een investering is het altijd voordeliger zonnepanelen te kopen. Maar wil of kun je dit geldbedrag niet missen, is het huren van zonnepanelen een perfecte uitkomst. Zo kun je het geld op je rekening houden voor andere (onvoorziene) zaken. En dat is in de huidige economische situatie waar we in zitten geen overbodige luxe.

Het loont dus om in ieder geval een vrijblijvende dakcheck of offerte aanvraag te doen. Je ontvangt dan een persoonlijk voorstel met de kosten en opbrengsten van het huren van zonnepanelen in jouw woonsituatie. Mocht je daarna toch besluiten het niet te doen of zonnepanelen te willen kopen, zit je nergens aan vast.

veelgestelde vragen over zonnepanelen huren

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere woning heb je vaak twee opties. Zo kun je de zonnepanelen meeverhuizen naar je nieuwe woning. Maar de nieuwe eigenaren van je woning kunnen de gehuurde panelen en daarmee het huurcontract ook overnemen.
Ja! Wanneer je zonnepanelen bij HalloStroom huurt liggen deze op je eigen dak en niet ergens in een veld of op een dak van een loods. Het zijn dus een beetje je eigen zonnepanelen. Zeker wanneer je ze aan het einde van de huurperiode overneemt voor een zachte prijs.
De vraag naar zonnepanelen is explosief toegenomen. Dit komt mede door de historisch hoge gas- en energieprijzen. Naast de grote vraag naar de panelen zelf, is ook het vinden van de erkende installateurs een lastige factor. Om die reden is de levertijd, net als bij reguliere zonnepanelen, enkele maanden.

Ja dat is verplicht! Net als bij gekochte panelen, moet je ook je gehuurde zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl. Pas wanneer je dit hebt gedaan, kun je je maandbedrag bij je energieleverancier verlagen.

Helaas is dit nog niet mogelijk. Alleen als je eigenaar bent van de woning, kun je gehuurde zonnepanelen op je dak leggen. Uiteraard kun je wel in overleg met je huurbaas bespreken wat de mogelijkheden zijn als hij of zij deze huurt. 

Ja hoor, geen probleem. Ook op kleine daken kun je zonnepanelen leggen. Bij veel leveranciers, zoals HalloStroom, is het al mogelijk om zonnepanelen vanaf 3 stuks te installeren op jouw dak. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.