Radiator ventilator kopen

Bespaar tot 20% stookkosten!

Een radiator ventilator blaast warme lucht van de verwarming de kamer in. Ze kunnen volgens verschillende aanbieders tot wel 20% besparen op je stookkosten! In dit artikel leggen we uit wat een radiator ventilator is. Of het nou echt werkt, wat het aanschaffen van een radiator ventilator kost en hoeveel je er daadwerkelijk mee kunt besparen.

Heb je een vraag over dit onderwerp? Lees de meest gestelde vragen onderaan dit artikel of stel je eigen vraag in de comments.

radiator ventilator

Aanbieders van een radiator ventilator

Voordat we dieper ingaan op de werking van een radiator ventilator, zetten we enkele modellen voor je op een rij. Verderop in het artikel lichten we deze meer uitgebreid toe, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De beste radiator ventilator

Van bovenstaande lijst lichten we graag onze 3 favoriete slimme thermostaten uit. Deze zijn geselecteerd op basis van het uiterlijk, de prijs/kwaliteit verhouding en reviews van andere klanten. Lees alle beknopte informatie in de lijst hieronder of klik door naar jouw favoriete aanbieder van het product.
SpeedComfort Radiator Ventilator

Functies SpeedComfort Radiator Ventilator
– Fluisterstil. Het produceert weinig geluid, namelijk zo’n 20 decibel.
– Behuizing van ‘biobased’ materiaal, wat afbreekbaar is als je het in de grond stopt.
– In Nederland gemaakt, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
– Verkrijgbaar in sets van 1, 2 of 3 stuks
– Compleet geleverd, inclusief adapter, thermostaatschakelaar en verbindingskabels

Reviews SpeedComfort Radiator Ventilator
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers van deze ventilator.

Woou
29 oktober 2022
Lees verder
Product doet precies wat het moet doen. Erg makkelijk te installeren en vrijwel geluidsloos. Wij hebben een oude verwaming met lamellen en daar past het magneetsysteem niet op, maar dat was eenvoudig op te lossen met 2 draadjes. Erg tevreden over. Degelijk product.
Rimbert
11 december 2021
Lees verder
Door de stijgende energie- en gasprijzen op onderzoek uitgegaan en stuitte daarbij op de SpeedComfort. Uitstekend product dat gemakkelijk - ook voor mij met twee linkerhanden - te bevestigen is. De woonkamer wordt sneller warm waardoor de CV-ketel een tandje lager kan. Merken nu al dat we besparen op de kosten. Helemaal top!
Vorige
Volgende

Aanrader beste radiator ventilator nr. 2

radiator ventilator

Functies Eco Heatwave Radiator Ventilator
– Fluisterstil. Het produceert weinig geluid, namelijk zo’n 20 decibel.
– Verkrijgbaar in sets van 2 of 3 stuks
– Complete set inclusief radiatorfolie en bevestigingsmateriaal

Reviews Eco Heatwave Radiator Ventilator
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers van deze ventilator.

Jonathanvd4
24 januari 2023
Lees verder
Duur in aanschaf, maar daar krijg je wel duidelijk wat voor terug. Op het begin denk je hoe kan het dat deze apparaatjes echt verschil maken. Maar toch doen ze dat. Deze zijn ook veel stiller als de ventilatoren die ik vorig jaar had gekocht. Vooral als je ze op alle radiators zet of in een kleine ruimte merk je veel verschil.
DeniseKlo
22 januari 2023
Lees verder
Super nice pakket, de kosten voor ons liggen heel hoog op het moment. De folie straalt echt warmte terug de woning in. En weinig geluidslast van de apparaatjes. Verder merk je wel echt een verschil. Ben aan het sparen om op meerdere radiatoren het zelfde pakket te instaleren en ik had zelfs nog folie over voor een dubbele laag.
Vorige
Volgende

Aanrader beste radiator ventilator nr. 3

HeatBooster Radiator Ventilator

Functies Heatbooster Radiator Ventilator
– Fluisterstil. Het produceert weinig geluid, namelijk zo’n 20 decibel.
– Verkrijgbaar in sets van 2 of 3 stuks
– Complete set inclusief radiatorfolie en bevestigingsmateriaal

Reviews Heatbooster Radiator Ventilator
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers van deze ventilator.

Klaar1979
22 januari 2023
Lees verder
Simpel product en makkelijk te installeren nu 2 dagen in gebruik en het warmt de ruimte in no time op. Ik ben tevreden erover
Bouchiea
21 januari 2023
Lees verder
Ik was best sceptisch over het product maar ben toch echt verrast over het resultaat. De warmte hangt niet meer alleen om de radiator heen maar ook sneller door de woonkamer. Moest even zoeken hoe het precies werkt maar de online handleiding was prima duidelijk.
Vorige
Volgende

Wat is een radiator ventilator?

lucht van de verwarming gericht de kamer in blaast. Dit gebeurt met behulp van kleine molentjes die automatisch gaan draaien wanneer de radiator aan staat. Op deze manier kan de warmte van de verwarming zich beter verspreiden en gaat het gericht de kamer in. Zonder een radiator ventilator blijft de warmte vaak hangen onder de vensterbank, tussen de radiator en de muur of bijvoorbeeld gordijnen of meubels die ervoor staan.

Een radiator ventilator maak je met behulp van magneten vast aan de onderzijde van je radiator. Zodra je de thermostaat aan zet en de radiator verwarmt naar 30 graden, gaan de molentjes van de radiator ventilator vanzelf draaien. Dit komt door de temperatuur sensor. Deze blazen vervolgens de warme lucht de kamer in. Zodra de radiator onder de 25 graden komt, gaat deze vanzelf weer uit.

radiator ventilator

Hoeveel radiator ventilatoren heb je nodig?

Maar hoeveel heb je er precies nodig? Je wilt natuurlijk niet te weinig, maar ook niet teveel ventilatoren plaatsen. Hiervoor kun je de volgende vuistregel aanhouden: je kunt één radiator ventilator per 30m3 aanhouden.

Je woonkamer is 5m breed x 10m lang en 3m hoog. De totale inhoud van je woonkamer is dan 150m3. Je hebt hiervoor dus 5 ventilatoren nodig. Voor een slaapkamer heb je dus vaak aan één ventilator wel genoeg.

Afmeting radiator ventilatoren
Nu je weet hoeveel radiator ventilatoren je nodig hebt om je ruimte te verwarmen, moet je uiteraard ook de breedte van je radiator opmeten. Je wilt immers wel dat deze in totaliteit passen. Vergeet dus niet je radiator op te meten voordat je de ventilatoren aanschaft. Zo heb je een monoset van 1 stuk van 50cm breed. Maar is een trioset van 3 stuks al zo’n 120cm breed.

Bespaar tot wel 20% stookkosten!

Met een radiator ventilator kun je veel stookkosten besparen! Maar hoe zit dat precies? Je kent het vast wel: het is koud in huis en je zet de verwarming aan. Maar ondanks dat je hem 3 graden hoger zet, wordt het maar niet warm. Dus je zet de thermostaat nóg iets hoger. Met als gevolg dat deze hard stoken om de woning zo snel mogelijk warm te krijgen.

... want de verwarming hoeft minder lang aan!

Een radiator ventilator zorgt er dus niet alleen voor dat de warmte zich naar de kamer verspreid, maar ook dat het sneller warm wordt in huis! Dit betekent dat je de verwarming minder lang aan hoeft te zetten om het snel aangenaam warm te hebben. Je bespaart hiermee al gauw zo’n 10% aan gas en stookkosten.

.. want de temperatuur van je CV ketel kan omlaag!

Daarnaast kun je de aanvoertemperatuur van het water in je CV ketel verlagen. De meeste ketels staan vanuit de fabriek standaard ingesteld op zo’n 80 graden. Met een radiator ventilator kun je de aanvoertemperatuur verlagen naar 60 graden. Je woning zal dankzij de ventilatoren nét zo aangenaam warm aanvoelen.

Je bespaart dus gas omdat je kamer sneller opwarmen én je kunt de standaard temperatuur van de CV ketel verlagen. Zo heeft Milieu Centraal vastgesteld dat het effect van een radiator ventilator het grootst is bij een lagere CV ketel temperatuur van zo’n 60-70 graden.

Hoeveel je precies bespaart is niet vast te stellen. Dit hangt uiteraard af van iedere woonsituatie en hoe je verder omgaat met de warmte en het energieverbruik in huis. Wanneer je een slechte isolatie hebt en de warme lucht zo kan ontsnappen uit huis, bespaar je minder geld dan wanneer de warmte in huis blijft hangen.

Wat verbruikt een radiator ventilator aan stroom?

Radiator ventilatoren werken op netstroom. Toch is het verbruik zeer laag, namelijk slechts 0,20 cent tot 0,50 cent per jaar. Daarbij schakelt de ventilator automatisch uit, wanneer de radiator onder de 26 graden komt. Hierdoor staat deze nooit onnodig aan. De totale kosten zijn dus laag ten opzichte van het geld dat je hiermee kunt besparen. Met de hoge gasprijzen heb je je radiator ventilatoren dus zo terugverdiend.

Is een radiator ventilator geschikt voor warmtepomp?

Niet alle radiator ventilatoren zijn geschikt in combinatie met een warmtepomp. Let dus bij de aanschaf van de ventilatoren goed op of deze werkzaam zijn, wanneer je geen CV ketel maar warmtepomp in huis hebt. Dit staat altijd aangegeven bij de productomschrijving.

Voordelen radiator ventilator

– Je bespaart tot wel 20% stookkosten en gas
– De ruimte is 50% sneller opgewarmt
– Klein stroomverbruik van zo’n 0,20 – 0,50 cent per jaar
– Fluisterstil, zo’n 20 decibel
– Gemakkelijk te plaatsen
– Past op bijna alle radiatoren

Kan een slimme thermostaat op iedere ketel?

In principe kan een slimme thermostaat op iedere CV ketel worden aangesloten. Het kan wel zo zijn dat bepaalde functies van een moderne thermostaat niet (optimaal) werken met een een oudere CV ketel. Zo heb je voor de functie ‘modulerend stoken’ een OpenTherm connectie nodig welke werkt tussen de CV ketel en slimme thermostaat. Deze functie zal niet werken bij een oude ketel.

Slimme thermostaat met CV of stadsverwarming

Bijna alle huizen worden verwarmd door middel van een CV ketel. Dit is een ketel die in iedere woning staat om het betreffende huis te verwarmen. Toch zijn er steeds meer huizen en appartementen die worden verwarmd door middel van stadsverwarming.

Stadsverwarming
Bij stadsverwarming wordt er gebruik gemaakt van warmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. Deze warmte gaat via een ondergronds leidingstelsel naar je woning en is een duuraam alternatief voor CV ketels op gas. Deze stadsverwarming wordt geleverd door je energie- en gasleverancier, waar je maandelijks een vast bedrag voor betaald.

Slimme thermostaten kunnen zowel een CV ketel als stadsverwarming aansturen. Toch zal de besparing vooral veel plaatsvinden wanneer je een CV ketel in huis hebt, omdat er een vast bedrag per maand wordt betaald voor de aansluiting op stadsverwarming.

3 extra tips voor besparing met radiator ventilator

Met enkel de aanschaf van radiator ventilatoren bespaar je dus al een hoop kosten. Toch hebben we nog 3 extra tips om nóg meer te besparen.

Tip 1: extra isolatie door radiatorfolie!
Hangt je radiator tegen een buitenmuur en is deze niet extra geïsoleerd, door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie? Dan is radiatorfolie een goede extra maatregel om te nemen. Zo gaat de warmte die afkomstig is van de radiator niet direct door de muur naar buiten toe. Per m2 radiatorfolie kan het volgens Milieu Centraal tot wel 10m3 gas per jaar besparen!

Radiatorfolie is verkrijgbaar bij de bouwmarkt en kun je middels (dubbelzijdig) tape op de muur plakken achter je radiator.

Tip 2: maak de radiator vrij
De molentjes in de ventilatoren blazen de warme lucht de kamer in. Toch helpt het nóg meer wanneer hier niet direct meubels voor staan, die de warmte weer tegen houden. Zorg dus voor een vrije weg voor de warme lucht door dichte meubels niet direct voor de radiator te plaatsen en geen dikke gordijnen dicht te houden.

Tip 3: zet je CV ketel naar 60 graden
Hij kwam eerder al voorbij, maar het loont om het nog eens extra te benoemen. De standaard fabrieksinstellingen van een CV ketel staan vaak op 80 of zelfs 90 graden. Dit kan een stuk lager, zonder warmte en comfort te verliezen. Zet je CV ketel dus naar 60 graden wanneer je radiator ventilatoren plaatst.

radiator ventilator aansluiten

SpeedComfort Radiator Ventilator

Een van de meest bekende aanbieders van de radiator ventilator is het merk SpeedComfort. Bekijk hier enkele pluspunten van dit merk:

– Fluisterstil. Het produceert weinig geluid, namelijk zo’n 20 decibel.
– Behuizing van ‘biobased’ materiaal, wat afbreekbaar is als je het in de grond stopt.
– In Nederland gemaakt, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
– Verkrijgbaar in sets van 1, 2 of 3 stuks
– Compleet geleverd, inclusief adapter, thermostaatschakelaar en verbindingskabels

Conclusie: werkt een radiator ventilator echt?

We begonnen het artikel met de vraag: werkt een radiator ventilator nou echt? Daar kunnen we, met bovenstaande punten én eigen ervaring meegenomen een volmondig JA op zeggen. Je kunt met een radiator ventilator veel geld besparen! Het is daarnaast erg gemakkelijk te installeren en je hoeft er verder niet meer naar om te kijken. En je bespaart niet alleen geld, maar helpt ook mee aan een beter klimaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.