De beste energiemeter van 2024

Met een energiemeter kun je het verbruik meten van je apparaten. Maar wat is nu de beste energiemeter om te kopen? Er zijn verschillende types energiemeters. Deze worden ook wel verbruiksmeters, elektriciteitsmeters en stroommeter genoemd. Zo kun je per huishoudelijk apparaat zien wat deze verbruikt en waar je mogelijk energie kunt besparen. Op deze manier bespaar je dus ook geld op je energierekening!

In dit artikel vind je de beste energiemeter van 2024. We zetten alle bruikbare informatie voor je op een rij. Bijvoorbeeld de voordelen en nadelen en waar je op moet letten wanneer je een energiemeter wilt aanschaffen. Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Stel ze gerust in de comments. We helpen je graag!

beste energiemeter

De beste energiemeter kopen?

Bij de zoektocht naar de beste energiemeter hebben we verschillende zaken op een rij gezet. We kijken tijdens een product onderzoek altijd naar de beste prijs en kwaliteit verhouding, de beoordeling van eerdere kopers en populairiteit van het artikel an sich. Zo kunnen we met volle overtuiging zeggen dat we de beste opties voor je onder elkaar hebben gezet.

Hieronder vind je onze top 5 van 2024. Verderop in het artikel gaan we dieper in op onze persoonlijke favorieten met wat meer tekst en uitleg.

Onze persoonlijke top 3 energiemeters

Hierboven heb je wellicht al enkele goede energiemeters gespot. Hieronder lichten we 3 van onze persoonlijke favorieten toe. Deze zijn gekozen op basis van functionaliteit, gebruiksgemak, beoordeling en reviews van eerdere kopers. Op deze manier weet je zeker dat je geen miskoop zult begaan bij het aanschaffen van een energiemeter.

Aanrader beste energiemeter #1

beste energiemeter

Reviews 
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers.

Gerard1954Breda
10 november 2022
Lees verder
Een goed kwalitatief aparaat. Ik heb hier mee uitgevonden dat mijn koelkast veel te veel energie gebruikt. De nieuwe koelkast verbruikt nu 5x minder stroom. Dat is wel zo fijn met de huidige energie prijzen.
Fransrd
13 januari 2023
Lees verder
Duidelijk display met led verlichting. Een elco als batterij om de standen te onthouden. De led verlichting werkt alleen in het stopcontact. Na 24 uur geeft hij een dag aan, dus je weet heel gemakkelijk hoeveel uur het apparaat er tussen gezeten heeft. Resetten voor een nieuwe meting gaat heel gemakkelijk. Zijn geld waard.
Vorige
Volgende

Aanrader beste energiemeter #2

beste energiemeter

Reviews 
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers.

Energiebewust
6 november 2022
Lees verder
Zeer handig om te bepalen welke apparaten veel energie verbruiken en wellicht aan vervanging toe zijn. Het scherm wordt mooi verlicht en geeft de waardes duidelijk aan. Het pakketje werd binnen 1 dag bezorgd. Wij zijn tevreden, 5 sterren!
Herman611
27 oktober 2022
Lees verder
Ik had een probleem met een onverklaarbare hoge elektriciteitsfactuur. Deze meter uitgeprobeerd en verhip, het was de vriezer met een defecte thermostaat. Zonder dit te meten waten we hier nooit achter gekomen. Wij zijn dus zeer tevreden met het apparaatje en het werd snel geleverd. Makkelijk in gebruik zonder enige voorkennis. Raad het zeker aan!
Vorige
Volgende

Aanrader beste energiemeter #3

beste energiemeter

Reviews
Lees hieronder enkele ervaringen van eerdere kopers en gebruikers.

Grabbit
27 juli 020
Lees verder
Ik had een probleem met een onverklaarbäar hoge elektriciteitsfactuur. Uit,is heel moeilijk om te bepalen waar het aan lag. Door het gebruik van de kwhmeter heb ik de dader gevonden, een ijskast met defecte thermostaat. Zonder dit toestel was dit heel moeilijk geweest. Makkelijk te gebruiken zonder voorkennis. Snelle en vlotte levering. Aanrader.
Owendixx
8 augustus 2022
Lees verder
Plug in en go, na 3 weken heb ik al 3 apparaten thuis vervangen want die waren de oorzaak van hele hoge kosten.
Vorige
Volgende

Wat is een energiemeter?

Een energiemeter is een handige tool om het verbruik van je huishoudelijke apparaten individueel te meten. Een energiemeter stop je in het stopcontact, waar je vervolgens de stekker van het huishoudelijke apparaat in steekt. Op het display van een energiemeter is af te lezen wat het verbruik is, de kosten over een bepaalde periode in kilowatturen (kWh) en is het verbuik af te lezen in o.a. het voltage en ampere.

Wanneer je meer inzicht hebt in je energieverbruik en de bijbehorende kosten, kun je hierop anticiperen om deze te verlagen. Zo kan het zijn dat sommige apparaten verouderd zijn en deze onbewust veel meer energie verbruiken dan je in eerste instantie zou denken. Met een energiemeter kun je op tijd signaleren of je deze het beste kunt vervangen.

Voordelen van een energiemeter

  1. direct inzicht in je verbruik
  2. zicht op oude apparaten die onnodig te veel stroom gebruiken
  3. inzicht in opbrengst van stroom, bijvoorbeeld bij zonnepanelen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een energiemeter?

Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie en de voorgestelde modellen toch nog twijfelen over een energienmeter, let dan op onderstaande zaken bij het aanschaffen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid het oriëntatieproces in gaat.

1. Welk type aarding heb je nodig?

Bij het aanschaffen van een energiemeter is het belangrijk om rekening te houden met het type aarding van het stopcontact waar deze in gaat. Het type aarding van de stekker moet ten alle tijden overeenkomen met het type aarding van het stopcontact waar je deze in zult steken. Zonder aarde Er zijn veel energiemeters zonder aarde te vinden. Deze zijn geschikt om te gebruiken voor apparaten die niet of bijna geen kans lopen om kortsluiting te krijgen. Bijvoorbeeld kleinere apparaten zoals waterkokers, verlichting en opladers van verschillende apparaten. Met randaarde Energiemeters met randaarde zijn geschikt om te gebruiken voor geaarde stopcontacten in Nederland. Dit zijn stopcontacten welke zijn aangesloten op drie elektriciteitsdraden: een blauwe voor de afvoer van stroom, een bruine voor de aanvoer en een geel/groen aardedraad. De geaarde stopcontacten zijn verplicht in ruimtes waar vocht voor kan komen, zoals een badkamer en keuken. Vaak zijn stopcontacten in overige ruimtes zoals de woonkamer en slaapkamer voorzien van stopcontacten zonder aarde. Hoe weet je of een stopcontact geaard is? Kijk of er twee stalen pennetjes aan de boven- en onderzijde van het stopcontact zitten. Als deze aanwezig zijn, is het een geaard stopcontact. Zie je geen stalen pinnetjes, maar is jouw stopcontact rond en hebben ze enkele twee gaten voor de stekker? Dan is het een niet-geaard stopcontact. Hybride Een hybride energiemeter is geschikt voor ‘normale’ stopcontacten in zowel Nederland als België. Met penaarde Een energiemeter met penaarde is geschikt voor geaarde stopcontacten in België.

2. Analoog of digitaal?

Er zijn energiemeters te vinden met een analoge of digitale weergave van informatie. De meeste energiemeters zijn echter digitaal af te lezen.

3. Materiaal

Verreweg de meeste energiemeters zijn gemaakt van sterk kunststof. Toch kun je ook verschillende materialen vinden, mocht je hier een sterke voorkeur in hebben. Denk aan plastic, polypropyleen, ABS, metaal, RVS en polycarbonaat.

4. Prijs

Er zijn verschillende energiemeters op de markt met ieder hun eigen functies, voordelen en nadelen. Om die reden is er voor ieder budget wel een goede energiemeter te vinden. Gemiddeld liggen de prijzen van energiemeters tussen de €10 en €30 per stuk.

Functies van een energiemeter

Energiemeters hebben verschillende functies en mogelijkheden om informatie op af te lezen. Van eenvoudige meters tot een uitgebreide energiemeter die extra inzichten verschaft. Bekijk hieronder enkele functies die handig zijn wanneer je een energiemeter in huis wilt halen.

Inzicht in verbruik

De voornaamste functie van een energiemeter is natuurlijk het aflezen van het verbruik van je apparaat. De meeste energiemeters kunnen dit op verschillende manieren weergeven, waaronder het verbruik in het aantal kilowatturen, ampere en voltage.

Inzicht in kosten
Veel energiemeters kunnen ook inzicht geven in de gemaakte kosten. Zo geven ze weer wat de kosten zijn van het specifieke apparaat over een bepaalde periode. 

Accu

Een andere handige functie van een energiemeter is een accu. Zo blijft deze nog een tijdje aan, ook wanneer deze tijdelijk uit het stopcontact gehaald moet worden. De gegevens blijven bewaard, zodat je niet alle informatie van de voorgaande periode kwijt bent.

Conclusie: wat is de beste energiemeter van 2024?

Na bovenstaande modellen, informatie en onderzoek kunnen we concluderen dat er diverse goedwerkende energiemeters te vinden zijn. Bovenaan deze pagina vind je onze top 3, maar kijk zeker naar de functionaliteiten die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Heb je nog vragen over het gebruik van een energiemeter? Stel ze dan hieronder in de comments. Bekijk hieronder nogmaals onze favorieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.