Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Met zonnepanelen kun je flink wat geld besparen op je energierekening. Je kunt zelfs volledig onafhankelijk worden van je energieleverancier, mits je voldoende energie opwekt om je verbruik te dekken. Het vergt een behoorlijke investering. Maar wanneer je deze investering hebt terugverdient zul je daarna enkel winst hebben van je zonnepanelen.

Wat is nu eigenlijk de terugverdientijd zonnepanelen? En hoe bereken je deze? Lees meer in dit artikel.

Inhoud van het artikel

6 factoren voor de optimale opbrengst

Om te berekenen wat de terugverdientijd van zonnepanelen is, moet je eerst weten hoeveel deze je opbrengen. Hoeveel energie je zonnepanelen opwekken hangt af van verschillende factoren. Als al deze factoren optimaal zijn, haal je het meest uit je investering én bespaar je dus ook het meeste geld. Belangrijk dus om deze op een rijtje te zetten.

1. het aantal zonnepanelen dat je plaatst

Hoe meer zonnepanelen je plaatst hoe meer ze kunnen opbrengen. Dit is daarom ook een van de belangrijkste factoren voor de optimale opbrengst van zonnepanelen.

2. de ligging

De ligging van je dak ten opzichte van de zon is belangrijk voor de opbrengst van je zonnepanelen. Hoe meer zon de panelen pakken, hoe meer energie kan worden opgewekt. Zo krijgen zonnepanelen op het zuiden meer zonuren dan wanneer je dakhelling richting het noorden is gericht. 

3. de regio waar je woont

Oneerlijk, maar waar. In sommige delen van ons land schijnt meer zon dan andere delen. Zo kan het zijn dat je veel minder of juist meer dan gemiddeld opbrengt met jouw panelen dan wanneer je ergens anders zou wonen.

4. het vermogen van je zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een vermogen tussen de 275 en 340 Wattpiek. Een zonnepaneel met meer vermogen zal meer energie opwekken maar is ook duurder in aanschaf. Hierbij heb je ook verschillende soorten zonnepanelen waar je uit kunt kiezen. 

5. onderhoud en schoonmaak

Zonnepanelen zijn gemakkelijk in onderhoud. Wel brengen ze meer energie op wanneer deze vrij liggen van bijvoorbeeld bladeren. Ook is zonnepanelen schoonmaken slim wanneer er een storm saharazand langs is getrokken.

6. perfecte plaats

Staan er bomen of hoogbouw langs je woning, kan het zo zijn dat deze het directe zonlicht blokkeren. Je plaatst ze het beste op de plek waar ze volledig vrij zijn in de zonrichting.

Terugverdientijd van zonnepanelen berekenen

Het is een van de meest gestelde vragen bij de aanschaf van zonnepanelen. Na hoeveel jaren heb je je investering terugverdient? Hieronder een toelichting wat te verwachten. Één zekerheid heb je sowieso: de kosten geef je maar één keer uit, maar de besparing keert ieder jaar weer terug!

Opbrengst zonnepanelen

Omdat de energie- en gasprijzen jaarlijks veranderen, verandert ook de verwachte opbrengst van je zonnepanelen. Omdat we op dit moment te maken hebben met forse stijgingen in energie- en gasprijzen, is dit hét juiste moment op zonnepanelen aan te schaffen. Bekijk onderstaande rekensom voor de onderbouwing.

terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Rekenvoorbeeld

In juli 2022 betreft de stroomprijs 0,588 euro per kwh (kilowattuur). In januari 2021 was dit nog 0,2407 euro per kwh.

Met dit rekenvoorbeeld heb je je 12 zonnepanelen met een aanschafprijs van €6000 in minder dan 3 jaar terugverdiend. Zou de energieprijs nog hetzelfde zijn als in 2021? Dan zou je je investering in 6 jaar terugverdienen.

Hoeveel je bespaart op je energierekening met zonnepanelen hangt dus onder andere af van de huidige energieprijs. Omdat dit jaarlijks verandert, verandert ook de verwachte besparing van je zonnepanelen. Maar bovenstaande rekensom leert ons wel dat hoge energieprijzen zorgen voor een snellere rendement op je investering.

Hoe bereken je de terugverdientijd?

Nu je weet hoeveel je jaarlijks kunt besparen op je zonnepanelen is de volgende vraag natuurlijk wanneer je de investering terug verdient. Je hebt immers veel geld geïnvesteerd. Het is fijn om vóór de aanschaf van de zonnepanelen te weten wanneer je je geïnvesteerde geld eruit zult hebben.

Om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen kun je uitgaan van de volgende som:
(aankoopprijs) : (jaarlijkse besparing) = aantal jaren dat je de zonnepanelen hebt terugverdiend.

Hierboven hebben we al besproken dat de huidige energieprijs voor een groot deel bepaalt wat de opbrengsten van je zonnepanelen gaan zijn. In de berekening zag je al het effect van de energieprijs op de totale terugverdientijd van zonnepanelen. Dit is echter niet het enige waar rekening mee wordt gehouden om je dit te berekenen.

Om de terugverdientijd te berekenen wordt over het algemeen rekening gehouden met:

  • energieprijs: de wisselende prijs van energie, zoals hierboven al toegelicht
  • degradatie: de afname van werking door de jaren heen
  • salderen: de jaarlijkse balans van je stroomverbruik en stroomopbrengst
zonnepaneel

degradatie

Ook de levensduur van je zonnepanelen speelt een rol in de te berekenen terugverdientijd. Goed om te weten is dat zonnepanelen gemiddeld 25-40 jaar mee gaan. Ieder jaar dat de panelen op je dak liggen, zullen ze iets minder opleveren. Dit werkt in principe hetzelfde als bij de batterij van je telefoon. In het eerste jaar zul je lang vooruit kunnen zonder deze op te laden. Hoe ouder je telefoon wordt, hoe meer de batterijduur achteruit zal gaan.

Bij zonnepanelen werkt dit net zo. Zonnepanelen die al 12 jaar op je dak liggen, zullen minder zonne-energie opbrengen dan zonnepanelen die er net 1 jaar liggen. Om te berekenen wat de invloed hiervan is, wordt het volgende aangehouden.

salderen

Wanneer je zonne-energie opwekt via de zonnepanelen op je dak, vervoert de omvormer deze via kabels naar je meterkast. Daar wordt de opgewekte stroom verdeelt naar je apparatuur, zoals je koelkast of wasmachine. Alle extra stroom die je opwekt en dus niet zelf verbruikt met je apparaten, wordt teruggeleverd aan het energienet. Dit overschot aan stroom wordt 1x per jaar verrekend met je energierekening, waardoor deze vaak lager zal uitvallen. Deze verrekening wordt salderen genoemd.

Heb je meer stroom via zonne-energie opgewekt dan dat je hebt verbruikt? Dan ontvang je van je energieleverancier een terugleververgoeding. Hoeveel dit precies is, wisselt per leverancier. En heb je meer stroom verbruikt dan dat je hebt opgewekt? Dan brengt je energieleverancier resterende kosten bij je in rekening.

Let op: er gaat wat veranderen omtrent de salderingsregeling.

terugverdientijd zonnepanelen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Gemiddeld genomen, heb je de investering van je zonnepanelen er ongeveer in 6 jaar uit. Wanneer de energieprijzen hoger liggen dan gemiddeld, is het nog aantrekkelijker om de investering in zonnepanelen te doen. 

Na deze terugverdientijd blijft er niets anders dan pure winst over. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.