logo maakjehuisgroen.nl

Een duurzame woning in 4 stappen

Op welke manieren kun je jouw woning verduurzamen? En op welke volgorde kun je dit het beste aanpakken? Van woningisolatie tot een groene gevel.

Op deze pagina leggen we uit hoe je een duurzame woning in 4 stappen creëert en hoe jij dit jaar nog geld kunt besparen. 

1. Zonnepanelen

Een van de meest populaire manieren om je woning te verduurzamen is het aanschaffen van zonnepanelen. Hiermee wek je je eigen groene energie op en bespaar je honderden tot duizenden euro’s per jaar. Ondanks dat het een behoorlijke investering is, is het aanschaffen van zonnepanelen een van de meest effectieve en snelle manieren om je huis te vergroenen. Dit komt omdat je direct na het installeren van zonnepanelen al begint met het opwekken van energie en dus al met het besparen van geld.

Je woning verduurzamen: maar waar begin je mee?

Je kunt een hoop geld besparen met de bovenstaande 4 manieren om je woning te verduurzamen. Maar waar begin je mee? En welke past het beste bij jou? We hebben het stap voor stap voor je toegelicht.

Stap 1: woning isoleren

De makkelijkste manier om je woning te verduurzamen en geld te besparen is het isoleren van je woning. Je kunt het vergelijken met een boot. Je kunt nóg zo’n mooie luxe boot hebben, die op een duurzame en ecologische manier vaart en geen vieze benzine gebruikt. Maar zitten er gaten en kieren in de boot, zal deze niet ver kunnen varen.

Met andere woorden: je kunt groene energie opwekken waarmee je geld bespaart en zonder aardgas je woning verwarmen middels een warmtepomp. Maar wanneer al je gestookte warmte uit huis direct weer naar buiten toe verdwijnt, is het voor niets. De makkelijkste manier om direct geld te besparen (ook én juist wanneer je nog geen zonnepanelen of warmtepomp hebt) is het goed isoleren van je woning.

Daarnaast is het isoleren van je woning ook een van de best betaalbare manieren om je woning te verduurzamen. Zo zijn er verschillende subsidies beschikbaar om je huis met energiebesparende maatregelen duurzamer te maken, waardoor je niet in één keer een grote investering hoeft te doen. 

Stap 2: zonnepanelen, een warmtepomp of groen dak?

Wanneer je woning (al) goed geïsoleerd is, is het zinvol om te kijken naar de volgende stap om je woning te verduurzamen. Of dit nu het aanschaffen van zonnepanelen, het installeren van een warmtepomp óf het vergroenen van je gevel of dak is, is een persoonlijke keuze. Je kunt jezelf hierbij twee belangrijke vragen stellen:

1. hoeveel wil én kun je investeren?

De keuze voor zonnepanelen, een warmtepomp of groen dak hangt deels af van de investering die je kunt én wilt doen aan je woning. Het liefst zouden we natuurlijk alle drie de manieren toepassen om je woning te verduurzamen, maar realistisch gezien is dat voor de meeste mensen niet haalbaar. Kijk daarom naar de totale investering die je op dit moment kunt doen.

– Zonnepanelen: gemiddeld €5500 – €7500 (10 zonnepanelen)
– Warmtepomp: gemiddeld €5000 – €7000 (hybride warmtepomp)
– Groen dak: gemiddeld €30-€100 per m2

2. waar ligt je meeste verbruik?

Een andere belangrijke factor bij het kiezen voor een verduurzaming van je woning is je verbruik. Zo zal het ene huishouden meer energie dan gas verbruiken en andersom. Kook je bijvoorbeeld elektrisch en rijdt je een elektrische auto? Dan zal je energierekening hoger zijn dan iemand die op gas kookt en een auto heeft op benzine of diesel. Het is dus interessant om te kijken naar je totale verbruik van zowel je gasrekening als je energierekening om te beslissen of het voordeliger is om zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen.

duurzame woning in 4 stappen - waarom

Je woning verduurzamen: 6 redenen waarom

Je woning verduurzamen is het niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je comfort én het klimaat. Bekijk hieronder 6 redenen waarom je je woning moet verduurzamen. Het zorgt voor:

1. Een lagere energierekening
2. Een beter wooncomfort
3. Vaste en voorspelbare woonlasten
4. Onafhankelijkheid van energieleveranciers
5. Waardestijging van je woning
6. Een beter klimaat

Wil je meer weten over deze 6 redenen waarom je je woning moet verduurzamen? Lees hier meer.